Na vsebino

Prvi belokranjski lovski tabor mladih

V organizaciji Komisije za delo z mladimi pri Zvezi lovskih družin Bele krajine, ki jo vodi mlada aktivna lovka Maja Brunskole, je bil 10. junija v lovišču LD Loka Črnomelj uspešno izveden prvi belokranjski lovski tabor mladih. Tabora se je udeležilo 42 osnovnošolcev 3. do 5. razreda belokranjskih osnovnih šol. Program je bil zahteven in zanimiv.

Udeležence tabora sta pozdravila predsednik Zveze lovskih družin Bele krajine Jani Pečarič in starešina LD Loka Črnomelj Ivan Kral. Slednji je predstavil LD Loka in pokomentiral foto razstavo v lovskem domu na Bistrici, kjer se je tabor začel in v večernih urah, skupaj s starši končal. Maja je mladim udeležencem tabora najprej predstavila nekaj osnovnih pojmov o lovstvu in organizaciji slovenskega lovstva. Tomo Burazer jim je na kratko predstavil posamezne vrste divjadi.

Poučen je bil polurni sprehod do jase v gozdu, kjer imamo prežo, kalužo, solnico in travnik, ki ga lovci vsako leto pokosimo in naredimo stog sena za zimo. Lovski taborniki so izvedeli zakaj stog, zakaj kaluže, solnica, zakaj pokladanje koruze divjadi. Po vrnitvi v lovski dom je silno teknil lovski golaž, ki so ga odlično pripravili Boris Štravs, Tomaž Štampohar in Radko Biličič, člani LD Gradac, slednji tudi član LD Loka Črnomelj.

Nato smo se z avtobusom odpeljali na Pavičiče na ogled obore za divjad, last Ivana Kralja, starešine LD Loka Črnomelj. Tu smo v živo videli navadno jelenjad, jelene damjake in divje prašiče.

Po vrnitvi na Bistrico so člani Lovskega kinološkega društva Bela krajina predstavili nekatere pasme lovskih psov in iskanje ranjene divjadi po krvni sledi.

Lovsko orožje in lovski psi so poželi največje zanimanje udeležencev tabora. Pa seveda na koncu pečenje klobase na palici ob tabornem ognju, zvečer v družbi staršev, Belokranjskih rogistov, Lovskega pevskega zbora Bele krajine in harmonikarja Janeza Videtiča. Skupaj so navdušeno zapeli pesem "Lisička je prav zvita zver" in še vrsto drugih. Vzdušje je bilo enkratno.

Pred tem, na koncu "uradnega dela" so vsi udeleženci podpisali tudi Zaprisego mladega lovca in prejeli listino o podelitvi naziva "BELOKRANJSKI CICI LOVEC".

Lahko rečem, da je tabor več kot uspel. Čestitke vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi, predvsem pa maji Brunskole, ki je celoten potek tabora skrbno pripravila in ga ves čas sproščeno vodila.

Delo z mladimi je investicija v bodočnost slovenskega lovstva, zato bi morali vsi skupaj poskrbeti, da postane belokranjski tabor mladih vsakoletna oblika dela z mladimi!

Vir: LD Loka Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj