Na vsebino

Proteus z novim vodstvom

Z leve: Ivo Ivičič, Niko Šuštarič in Blaž Heij (foto: Proteus)
Z leve: Ivo Ivičič, Niko Šuštarič in Blaž Heij (foto: Proteus)

Člani društva Proteus, gibanja za naravo in okolje Bela krajina, so se minuli četrtek na domačiji Zupančič v Jelševniku, zbrali na rednem letnem občnem zboru, ki je bil tokrat tudi volilno obarvan. Dolgoletni predsednik društva Niko Šuštarič je namreč že pred časom podal odstopno izjavo s funkcije predsednika. Kot je pojasnil, so razlogi za njegov odstop izključno osebne narave, vodenje in delo v društvu pa morajo po njegovem prevzeti mlajše članice in člani. »V tem smislu je bilo že narejenih nekaj kadrovskih sprememb v organih, kar se je potrdilo kot koristno za boljše delovanje društva. Na ta način smo tudi lažje izpolnili vse partnerske obveznosti v projektu "Predstavitev in varstvo človeške ribice na primeru črne človeške ribice v Beli krajini". Projekt je bil končan novembra 2020, kar je tudi drugi razlog za moj umik s funkcije predsednik. Menim, da smo v društvu vzpostavili ugodne pogoje za nadaljnje uspešno delovanje društva, kar od srca želim tudi novemu vodstvu,« je v odstopni izjavi zapisal Šuštarič. Za novega predsednika društva je bil na volitvah z večino glasov prisotnih članov izvoljen Blaž Heij.

Na občnem zboru so sprejeli tudi poročilo o delu društva v lanskem letu, se seznanili s predlogom partnerskega sodelovanja društva v projektih Jugovzhodne regije Slovenije v finančni perspektivi 2021 – 2027 »Monitoring vode, tal in zraka v Beli krajini«, sprejet je bil tudi program dela društva za prihodnje leto. V njem so med drugim zapisali, da bodo še naprej vodili kampanjo proti uporabi digestata iz bioplinarne za gnojenje kmetijskih zemljišč oz. kampanje za zaprtje bioplinarne na Lokvah pri Črnomlju ter se zavzemali za ukinitev pretočnih greznic in redno praznjenje le-teh s strani komunalnega podjetja na vplivnem območju habitata črne človeške ribice. Še naprej bodo sodelovali v projektu zagotavljanja strokovnih podlag za zavarovanje habitatov človeške ribice v Beli krajini, vodili kampanjo proti kurjenju na prostem ter spremljali meritve radioaktivnega radona, zlasti v belokranjskih šolah.

Na občnem zboru so dr. Dušanu Plutu in dr. Borisu Bulogu podelili listini častnega člana za njun velik prispevek k aktivnemu, strokovnemu in vztrajnemu delovanju društva Proteus, dosedanjemu predsedniku društva Niku Šuštariču pa naziv častnega predsednika društva.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj