Na vsebino

Projekti, ki bodo zaznamovali črnomaljsko občino v 2024

Kulturni dom Črnomelj bo dočakal prepotrebno obnovo. Foto: A.R.
Kulturni dom Črnomelj bo dočakal prepotrebno obnovo. Foto: A.R.

Pripravili smo pregled naložb, ki naj bi se po napovedih Občine Črnomelj začele izvajati letos. Omenjamo tudi nekaj pomembnejših projektov, ki jih nameravajo v največji belokranjski občini letos zaključiti.

Kulturni dom Črnomelj končno v obnovo

Letošnje leto so v črnomaljski občini razglasili za leto domovine. Pred osmimi desetletji je v takratnem Sokolskem domu namreč potekal prvi kongres slovenskega narodnoosvobodilnega sveta, ki je bil do oktobra 1946 najvišji predstavniški in zakonodajni organ narodnoosvobodilnega boja ter kasneje ljudske republike Slovenije. In predvidoma marca naj bi začeli s težko pričakovano prenovo Kulturnega doma Črnomelj, ki jo nameravajo zaključiti v letu in pol. Večina sredstev za 2,7 milijona evrov vredno obnovo dotrajane stavbe, ki je kulturni spomenik državnega pomena, je zagotovljenih iz evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost. Preostanek bosta primaknila ministrstvo za kulturo kot lastnik stavbe in občina.

Ob prenovi doma, ki ga upravlja ZIK Črnomelj, si želijo ohraniti njegove spomeniške lastnosti. Podlaga za to je leta 2012 izdelan konservatorski načrt, ki podaja natančne usmeritve za ohranjanje in varovanje tega pomembnega objekta, notranjost, še posebej dvorano, pa bodo prilagodili zdajšnjemu času. Podstrešje bodo med drugim oživili z galerijo, dvigalom in sanitarijami. V Črnomlju si želijo, da bi sodoben funkcionalen prostor postal središče kulturnega dogajanja za vse Belokranjce.

Nadaljevanje gradnje nove šole v Loki

Po novem več kot 14,4 milijona evrov vreden projekt gradnje nove OŠ Loka Črnomelj v velikosti 4.500 kvadratnih metrov se nadaljuje po zastavljeni časovnici. Ta pravi, da se naj bi pouk v njej začel v šolskem letu 2024/25. Ker so kmalu po podpisani pogodbi uporabniki ugotovili, da je učilnica za gospodinjstvo neustrezno umeščena, so se odločili, da stavbo razširijo za dodatnih 400 kvadratnih metrov, kar je zahtevalo posodobitev projektne naloge in posledično za okoli 1,5 milijona evrov višjo ceno od prvotne. Dodatni strošek je zaenkrat na plečih občine, kjer pa upajo na dogovor s pristojnim ministrom, da bi ta denar prispevala država.

Do začetka novega šolskega leta nameravajo zaključiti tudi okoli 3,3 milijona evrov vredno dograditev OŠ Dragatuš, kjer bodo poleg šolskih prostorov pridobili tudi prostore za predšolsko vzgojo.

Gradnja prizidka k ZD Črnomelj čaka na zeleno luč ministrstva

V zdravstvu je največja predvidena naložba ocenjena na približno štiri milijone evrov. Gre za gradnjo severnega prizidka k ZD Črnomelj, kjer bi uredili satelitski urgentni center. Projektna dokumentacija za izvedbo javnega naročila za izbor izvajalca del je dokončana, na občini pa čakajo odziv ministrstva za zdravje v zvezi s sofinanciranjem satelitskih urgentnih centrov po državi. Objekt bo zgrajen v treh etažah. V pritličju bodo prostori namenjeni urgenci, v drugem nadstropju bodo prostori namenjeni laboratorijski dejavnosti, tretja etaža pa je trenutno še opredeljena kot pomožni prostor.

Nadaljevanje urejanja Tris Kanižarica

V letošnjem črnomaljskem proračunu je 722.000 evrov namenjenih urejanju poslovne cone TRIS Kanižarica, za kar je občina pridobila tudi evropska sredstva. Ocenjena vrednost naložbe sicer znaša 1,5 milijona evrov.

Na področju varovanja okolja in naravne dediščine so med večjimi naložbami v črnomaljskem proračunu za leto 2024 sredstva, načrtovana za projekt Kanalizacija in ČN Dobliče – 1. faza, v vrednosti približno 1,4 milijona evrov, ocenjena vrednost celotne naložbe pa znaša 3,4 milijona evrov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj