Na vsebino

Regijski sindikat: Težava plače in pomanjkanje delovne sile

Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dolenjske, Bele krajine in Posavja je pred letošnjim praznikom dela opozorila na socialno solidarnost in njen pomen. Koordinator novomeške območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Igor Iljaš je na nedavni novinarski konferenci povedal, da ta čas v regiji zaznamuje predvsem pomanjkanje delovne sile v storitveni dejavnosti in industriji. Z zaposlovanjem tako trenutno ni težav, problem pa so plače, ki so bile zaradi inflacije pod pritiskom predvsem ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta. V večini podjetij so se po besedah Iljaša sicer uspeli dogovoriti za določeno povišanje, a nekateri zaposleni kljub temu dobivajo dodatke za razliko do minimalne plače. Večina podjetij je letos s plačami sicer vsaj delno sledila inflaciji.

Ker trenutno povpraševanje na trgu dela presega ponudbo, je posledično zaznati tudi znatno večjo fluktuacijo zaposlenih tako med posameznimi podjetji kot med panogami. To velja zlasti za mlajše ljudi. Delodajalci skušajo problem pomanjkanja delovne sile reševati tudi z zaposlovanjem tujih delavcev. Po Iljaševih besedah tuji delavci danes ne prihajajo več toliko iz republik nekdanje skupne države, saj je ta bazen praktično izpraznjen, ampak iz tretjih držav, tudi iz Indije in afriškega kontinenta. Pri tem nastajajo težave z njihovim prilagajanjem novemu okolju, saj prihajajo iz okolij z bistveno drugačnimi navadami, zato je takšne delavce zahtevno vpeljati v delovni proces.

Igor Iljaš težave pričakuje tudi s sezonsko delovno silo, zlasti v kmetijstvu. Zapletlo se bo že pri pridobivanju delovnih dovoljenj, ki jih v tem primeru potrebujejo za krajši čas in navadno zelo hitro. Koordinator območne organizacije ZSSS ob tem upa na razumevanje države ter njeno pomoč podjetjem pri pridobivanju potrebnih dovoljenj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj