Na vsebino

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov

V petek smo imeli v Hiši Sadeži družbe Metlika delavnico "priprava sirupa iz smrekovih vršičkov".
Smrekovi vršički so darilo narave, ki nas naravno zdravijo, ko to najbolj potrebujemo – pozimi, v času prehladov in pomanjkanju odpornosti. Iz njih lahko pripravimo zdravilni vršičkov sirup, čaj, sok in tudi žganje ter pivo. Za sirup lahko uporabimo tako smrekove kot borove vršičke.
Nabiramo jih za vsako leto sproti, drugače izgubijo svojo zdravilno moč. Dodamo lahko sladkor ali med. Sladkor bi naj bil celo agresivnejši in tako spodbudil močnejše izločanje zdravilnega dela vršičkov.

Recept naših babic:

V kozarec na dno nadevamo debelo plast vršičkov, nato plast sladkorja in potem nadaljujemo izmenično do vrha kozarca. Zaključimo s plastjo sladkorja. Plasti naj bodo debele za prst, samo prva na dnu naj bo debelejša, saj s tem preprečimo strjevanje sladkorja na dnu.

Kozarec postavimo na okensko polico na sončno lego. Pustimo ga 30-40 dni in nato precedimo v stekleničke ter shranimo v temen, hladen prostor.

Če namesto sladkorja uporabimo med, kozarce ne postavimo na sonce, da med ohrani zdravilne sestavine. Kozarec naj počiva nekje na toplem, po potrebi uporabimo tudi pečico na nizki temperaturi.

Novejši recept:

Vršičke nasujete v posodo, jih prelijete z vodo in jih, ko zavrejo, kuhate približno 10 minut. Sok precedite in dodate sladkor ter kuhate še 20 minut. Takoj nalijete v stekleničke in shranite v temen, hladen prostor.

Vir: HSD Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

510
611
71
84
95
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj