Na vsebino

Pridobitev, ki jo velja izkoristiti

Evropska komisija s projektom WiFi4EU omogoča državljanom po vsej Evropi brezžični dostop do interneta na javnih mestih, vključno s parki, trgi in javnimi zgradbami. Med prvimi slovenskimi občinami so na petih območjih brezplačni širokopasovni dostop do interneta že v začetku leta 2020 omogočili v Semiču, nato pa v jeseni istega leta tudi v občinah Metlika in Črnomelj.

V Črnomlju se brezplačne točke za brezžični dostop do interneta vzpostavljene na odprtih javnih površinah v starem mestnem jedru pri črnomaljskem gradu – parkirišče ob gradu, površine med banko in Komendo, na Petrovem trgu, Ulici Mirana Jarca, trgu pri cerkvi Sv. Duha, atriju črnomaljskega gradu in mestni Zakladnici, na parkirišču pri gasilskem domu ter na prireditvenem prostoru pod lipami pri Gričku.

»Gre za odlično pridobitev mesta in želimo si, da jo ljudje v čim večji meri začnejo uporabljati,« pravijo na Občini Črnomelj.

V Metliki je postavljenih 11 tovrstnih točk, ki omogočajo dostop do interneta v starem mestnem jedru (Mestni trg, Trg svobode in Partizanski trg), na območju TPC Gala, na območju avtobusne postaje in gasilskega doma ter Mladinskega centra. Po Semiču so vzpostavili 12 točk, ki pokrivajo območja ob kulturnem centru, trškem jedru, zdravstveni postaji, gasilskem domu, osnovni šoli in avtobusni postaji.

Uporaba brezplačnega omrežja je preprosta. Uporabnik na mobilnem telefonu ali drugi napravi med razpoložljivimi omrežji na lokaciji izbere omrežje WiFi4EU, nakar se odpre spletni obrazec z emblemom WiFi4EU in občine, kjer uporabnik izbere možnost »vstopite«. S tem je prijava opravljena in uporabnik lahko začne z uporabo brezplačnega interneta.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj