Na vsebino

Prenovljena cerkev v Miličih

V Miličih so danes s slovesnostjo ob godu sv. Petra in sv. Pavla obeležili prenovo pravoslavne cerkve. Denar za večletno prenovo so poleg prispevka črnomaljske občine prispevali še gospodarstveniki, znani umetniki, športniki, politiki in drugi donatorji, poroča STA.

Prenova leta 1912 zgrajene cerkve je stala nekaj več kot 60.000 evrov. Končali so jo z nedavno strešno prenovo, za katero so približno 25.000 evrov zbrali na donatorski večerji v Ljubljani v začetku meseca, na katero so predstavniki slovenske srbske skupnosti povabili gospodarstvenike, umetnike, športnike in politike.

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi dramski režiser Dušan Jovanović, ki je enako poudaril pomen večstoletnega verskega in drugačnega sožitja v Beli krajini. Gre tudi za večkulturnost, ki bogati Slovenijo. Po besedah predsednika lokalne cerkvene občine Marindol Sima Selakovića so se cerkvene prenove lotili pred nekaj leti. Zanjo so najprej sami zbrali približno 27.000 evrov, črnomaljska občina je za prenovo zvonika predlani prispevala pet tisoč evrov, strešna prenova pa jih je stala dodanih približno 27.000 evrov.

Cerkev sv. Petra in Pavla so sicer na mestu dotrajane starejše in manjše predhodnice leta 1912 zgradili pravoslavni verniki, potomci uskoških Srbov, ki so se v begu pred Turki v Beli krajini naselili v 16. stoletju.

Boris Grabrijan pa je ob tem dogodku zapisal takole:

"Kot je ustaljena navada, so v pravoslavni cerkveni občini Marindol 12. julija praznovali god apostolov Petra in Pavla, ki sta patrona cerkve v Miličih. Tokrat je bilo zopet zelo slovesno, saj je bila to tudi priložnost zaključka zahtevne, drage in dolgotrajne obnove cerkve. Že pred leti so obnovili fasado, sledila je sanacija temeljev, nabavljen je bil dodaten zvon, obnova strehe, ki je sedaj v celoti bakrena pa je bila končana v dveh etapah.

Prva pravoslavna cerkev je bila zgrajena v sosednjih Paunovičih in Marindolu že kmalu po prihodu srbskih uskokov v te kraje (sredina 16 stoletja). Prva znana večja prenova cerkve sv. Petra v Paunovičih je bila izvedena 1868 leta – o čemer priča marmorna plošča v Miličih (in večkrat zmede obiskovalce, saj govori o popolnoma drugi cerkvi). V Miličih je bila cerkev zgrajena pred prvo svetovno vojno (viri navajajo različne datume, a gradnja se ni pričela pred 1908 letom in obredi so se v cerkvi opravljali že leta 1912). Na mestih kjer so nekoč stale cerkve v Paunovičih in Miličih so bila lani postavljena obeležja v obliki velikih križev.

Obnovo cerkve so financirali verniki pravoslavne cerkvene občine Marindol, Občina Črnomelj, posebno pa so se izkazali donatorji iz Ljubljane – med njimi tudi Stanojlo Vajović – Cane, Dušan Jovanovič, Goran Dragič, Rašo Nesterovič, Nikola in Petar Damjanić, Zoran Jankovič, Momo Jorgačević... Te je vladika Gerasim, episkop Gornjekarlovški tudi nagradil z visokimi priznanji. Med domačini, ki so veliko prispevali v denarju in delu, predvsem pri ureditvi prostora pa sta bila izpostavljena Niko Bunjevac-Majorov in dr. Tomislav Đorđević. Zaslužnih za uspeh je veliko, po svojih močeh prispeva tudi JZ Krajinski park Kolpa, vse aktivnosti pa vodi predsednik cerkvene občine Simo Selakovič, posebno pa se angažira tudi družina Vukčevič (Žužičevi), ki ureja cerkev in okolico.

Pri liturgiji je sodelovalo veliko duhovnikov, med njimi tudi paroh Marindolske parohije Jelenko Stojanovič in iguman Mihajlo Vukčevič, rojen v Marindolu. Po svečanosti so domačini in donatorji zagotovili bogato pogostitev vseh udeležencev slovesnosti."

Oglejte si tudi prispevek TV Slovenija:TUKAJ

Vir: STA, RTVSLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj