Na vsebino

Predstavitev glasbil – klarinet

Prvo predstavitev glasbil ste že imeli prejšnji teden. Predstavila so se vam trobila. Danes pa se vam bo predstavil klarinet iz skupine pihal.
Pihala še nismo spoznali. V pihala se piha, so kovinska ali lesena. V pihala spada tudi naša blok flavta ali kljunasta flavta.

Za pihala je značilno, da imajo ravno cev in luknijce ali zaklopke, ki se jih s prsti pokriva. Vsa pihala imajo tudi ustnik. V naši glasbeni šoli se lahko vpišete na 3 vrste pihal:

  • prečno flavto
  • klarinet
  • saksofon

Poleg teh treh pa med pihala spadata še oboa in fagot, ki pa se ju na naši šoli na žalost ne morete učiti igrat, ker ju nimamo v programu.

Učenci instrumenta pihal so vam pripravili zabaven video. V njem boste spoznali tudi simpatično učiteljico klarineta – Katjo. Video lahko pogledate TUKAJ.

No, a vam je všeč ta črni gospod? Tako nagajivo in hudomušno zveni. Nanj se res lahko igra vse glasbene zvrsti. Ta črni gospod je nepogrešljiv v pihalnih godbah, v simfoničnih orkestrih,v narodnozabavni glasbi in celo pri ljudskih godcih ga srečamo. Kdo se bo vpisal jeseni na klarinet? Učiteljica komaj čaka nove kandidate.

Vir: GŠ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj