Na vsebino

Predavanje Sabine Prah o otrokovi varni navezanosti

Organizatorji letošnjega Tedna otroka (Kulturni center Semič, Knjižnica Črnomelj, Enota Vrtec Semič, OŠ Belokranjskega odreda Semič in JSKD OI Črnomelj), smo poleg dveh dogodkov za otroke, v Kulturnem centru Semič pripravili tudi predavanje dr. Sabine Prah, univerzitetne diplomirane psihologije, doktorice teorije navezanosti in travm ter učiteljice čuječnosti. Zaposlena je v Centru za krepitev zdravja Bela krajina, v svoji zasebni praksi pa izvaja kognitivno-vedenjsko psihoterapijo.

Starši želimo svojim otrokom dobro, vendar se pogosto ujamemo v zanko vzorcev in avtomatizmov. S predavanjem nam je dr. Sabina Prah razkrila kako se lahko opolnomočimo za sproščeno in zavestno vzgojo otrok. Predstavila nam je otrokove potrebe in ključne usmeritve za otrokovo varno navezanost, ki ustvarja temelje za njegovo samostojnost in samozavest.

Kot starši ne moremo biti vsak trenutek popolni, imamo pa vedno priložnost, da se izboljšamo. Pomembno je, da živimo v tem trenutku, da ne razmišljamo o preteklih dogodkih in da ne preveč skrbimo za prihodnost. Raje si vzamemo čas za otroka in mu damo vedeti da smo tukaj in zdaj, da znamo dobro poskrbeti zase in s tem tudi zanj. Starši moramo biti večji, močnejši, modrejši in bolj prijazni od otroka. Kadarkoli je možno sledimo njegovim potrebam in kadarkoli je potrebno prevzemimo vodstvo.

Predavanje je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju, v uvodu in ob koncu smo naredili nekaj vaj za sproščanje. Pomembno je, da smo odrasli sproščeni, saj le takrat lahko dobro poskrbimo zase in za otroka.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj