Na vsebino

PRAZNOVALI SMO SVETOVNI DAN ROMOV

Kaj človeka vedno znova bogati? Vedoželjnost, spoznavanje novih kultur, običajev, spoznavanje sočloveka. Tega se zavedamo tudi na OŠ Belokranjskega odreda Semič. Z romskimi učenci se je učiteljica Nataša Medvešek cel teden pripravljala na poseben dan, 8. april, ko Romi v Sloveniji in po celem svetu praznujejo svetovni dan Romov.
V petek, 2. šolsko uro, je Teresita, učenka 4. B razreda s pomočjo učiteljice svojim sošolcem predstavila Rome, romsko kulturo, romsko himno in zastavo. Učenci so bili začudeni, saj niso vedeli, da so Romi narod brez države, o njih so vedeli bore malo. Počasi, a vztrajno je Teresita razbila marsikateri stereotip. Učenci pa so bili popolnoma navdušeni, ko jim je učenka predstavila romščino. Začeli so se zavedati, kako drugače je romskim učencem v šoli, ko učiteljica ne govori njihovega maternega jezika, ampak drugi jezik, ki so se ga mnogi naučili šele v šoli. Smeh, ki se je razlegal po učilnici, ko je Teresita predstavljala živali v romščini, je pričal, da so učenci navdušeni nad tem, da njihovi sošolci govorijo povsem drug jezik.
In kaj je štelo največ – žar in sreča, ki sta sijala iz oči Teresite. Bila je ponosna na svojo narodnost, na svoj jezik in na sebe.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj