Na vsebino

Praznik KS Stari trg ob Kolpi

Krajevni praznik je čas zadovoljstva, je priložnost krepitve sodelovanja in medsebojnega spoštovanja. Praznik KS pa je tudi čas, ko pregledamo dosežke preteklega leta, ki jih krajani vsakodnevno občutijo kot izboljšano kakovost bivanja. Mednje sodijo splošen nivo infrastrukturne urejenosti kraja, urejena vodooskrba, čiščenje odpadnih voda, možnost uporabe optičnega omrežja, boljši pogoji za delo društev in še kaj. Pomemben je tudi vsakodnevni stik s krajani in dober ter stalen dialog s predstavniki občine. Ključno je prepoznavanje potreb krajanov, uresničevanje ciljev pa je velikokrat odvisno od predvidenega proračuna. Uspešno izvedeni projekti in investicije prinašajo višjo kakovost bivanja in delovanja v domačem okolju, hkrati pa dokazujejo dobro sodelovanje krajevnih skupnosti, društev, občinske uprave, župana in drugih.

Po pregledu predhodnega leta lahko vidimo, da je bila urejena kotlovnica v OŠ, sanacija ceste v Gorenji Podgori, investicija v Sodevcih se nam po polžje približuje koncu, pa tudi optično omrežje upajmo, da pride kmalu. KD Stari trg ob Kolpi, s partnerji v projektu: Občina Črnomelj, RIC Črnomelj in KP Kolpa, je bilo uspešno pri prijavi projekta Čredniške poti (CLLD – ESKRP, vrednost projekta 133.127,17 €), česar smo izredno veseli, zato bo letošnje leto delovno. Želja in načrtov imamo še veliko. Še vedno je potrebno zamenjati azbestne cevi na Deskovi vasi, urediti zaščitno mrežo na odsekih ceste Radenci – Sodevci, da bo varna za vse udeležence v prometu, sanirati most v Sodevcih ter preplastiti odsek ceste pred mejnim prehodom, omogočiti priklop na čistilno napravo v Radencih večjemu številu uporabnikov, sanacija ceste čez Vrhgoro in še marsikaj. V teku je dogovarjanje okrog asfaltiranja odseka v Starem trgu s sofinanciranjem krajanov. KD v sodelovanju z OŠ, Občino in RIC pa sodelujejo v projektu »Uršek raziskuje« (nadaljevanje projekta Čredniška pot, CLLD – ESRR, v vrednosti 65.557,23 EUR), katerega rezultate še pričakujemo.

Vsi ti dosežki in želje so plod skupnega sooblikovanja naših razvojnih ciljev, dobrega usklajevanja in sodelovanja vseh nas, ki tu živimo, zato potrebujemo zaupanje, pomoč, potrpljenje in razumevanje vseh krajanov.

Letošnje leto je zaznamovala epidemija koronavirusa, ki nam je ustavila življenje, zato letos slovesnosti ob prazniku KS nismo pripravili, a zato ne bomo nič manj praznični. Družili smo se že in se še bomo v naravi. Že v petek, 29.5.2020, smo v sodelovanju z ZIK Črnomelj pripravili ogled divje rastočih orhidej po starotrških njivah, v ponedeljek, 8.6.2020 ob 18. uri bomo spoznali zeliščarja Igorja Forščka in njegove rožice (ZIK Črnomelj), v torek, 16.6.2020 pa se bomo ob 17. uri iz Sodevcev odpravili na pohod proti Sodevskim stenam (ZIK Črnomelj – Zdenka Kavčič). V kratkem pa bomo pripravili tudi prireditev, kjer nameravamo predstaviti rezultate raziskave v projektu Čredniške poti in načrtovana dela v prihodnjih mesecih.

Ob krajevnem prazniku iskreno čestitam in se za dobro sodelovanje zahvaljujem članom in članici sveta KS Stari trg ob Kolpi ter vsem vam, spoštovani krajani in krajanke.

Vabim vas k obisku dogodkov, da se skupaj poveselimo ob uspehih in dobrih dejanjih, ki lepšajo bivanje v naših že tako odročnih krajih. Želim vam prijeten praznični mesec.

Vir: KS Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj