Na vsebino

Pozor! Zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru so obvezne

Včeraj je bilo ob novem rekordnem številu opravljenih testiranj (1653) potrjenih 53 primerov okužbe. Zaradi preprečitve izbruhov je vlada sprejela odlok obvezne uporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kjer ni mogoče vzdrževati velike razdalje.

Maske so po besedah vladnega govorca Jelka Kacina obvezne tudi v javnem potniškem prometu, ne pa v izobraževalnih ustanovah in pri športni ter rekreativni dejavnosti, kjer še vedno veljajo priporočila NIJZ-ja. Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil Kacin.

Obvezno je tudi razkuževanje rok. Maska ni obvezna, če se lahko zagotovi primerna razdalja. "Če je pisarna, kjer delata dva, v javnem prostoru dovolj velika, potem maska ni obvezna, še posebej če je omogočeno prezračevanje," je ponazoril Kacin.

Vlada je po novinarski konferenci v objavi na družbenem omrežju Facebook napovedala tudi nadzore uporabe mask. Kot so zapisali, bodo pristojni inšpektorji s petkom začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, in obveznega razkuževanja rok. "V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršilcem odloka izrekali tudi globe," so poudarili.

V veljavi ostajajo tudi omejitve pri zbiranju ljudi. Precej okuženih namreč ne razkrije podatkov, kje so se gibali in bi se lahko okužili, je še opozoril Kacin.

V šolah bo tudi prihodnji teden veljalo priporočilo, da otroci maske nosijo na avtobusih in skupnih prostorih v šolah.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj