Na vsebino

Poskusni izračun vrednosti nepremičnin

Geodetska uprava RS je objavila poskusne izračune vrednosti vseh nepremičnin v Sloveniji. Lastniki lahko tako od danes naprej vidijo, kakšne so vrednosti na podlagi predlogov novih modelov vrednotenja. Poskusni izračun je bil objavljen v sklopu javne razgrnitve predlogov modelov vrednotenja. V času razgrnitve bodo lahko namreč lastniki nepremičnin, institucije in občine podale pripombe na predlagane modele.

Podatke lahko preverite tako na spletni strani Portal množičnega vrednotenja nepremičnin kot na občinah, ki so pripravile javno razgrnitev. Za dostopanje do podatkov na portalu potrebujete podatek o naslovu, na katerem je nepremičnina, ali podatek o parceli ali o stavbi. Kdor bo na portal dostopal z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, bo dobil podatke o vseh nepremičninah, katerih lastnik je. V času razgrnitve in poskusnega pripisa izračuna nepremičnin lahko lastniki pošiljajo pripombe na modele vrednotenja. Zadnji dan za pošiljanje pripomb s strani lastnikov je 15. november 2019.

Modeli vrednotenja so pravila, zapisana v obliki tabel, vrednostnih con, enačb ipd., ki določajo, katere lastnosti nepremičnine vplivajo na njeno posplošeno vrednost in v kakšni meri. Modeli zajemajo še velikost nepremičnin, starost stavb in druge dejavnike, ki preverjeno vplivajo na dejansko tržno ceno. Lastniki nepremičnin bodo pripombe lahko podali na občini ali pa bodo svoje pripombe podali geodetski upravi prek posebnih obrazcev. Obrazci bodo na voljo tako na občinah kot na Portalu MVN. Ob tem na Geodetski upravi dodajajo, da morajo biti pripombe čim bolj utemeljene. Zgolj trditev, da se z ocenjeno vrednostjo ali modelom lastnik ne strinja, ne bo zadoščala. V primerih, ko se predlog veže na vrednostno cono občine, v kateri ima lastnik nepremičnino, naj predlog posreduje občini. Če pa se predlog veže na drug element modelov, se pripombe posredujejo geodetski upravi. Na Geodetski upravi svetujejo, da lastniki nepremičnin, ki se z vrednostjo ne strinjajo, najprej preverijo, ali podatki v uradnih evidencah, ki so bili uporabljeni za izračun, ustrezajo dejanskemu stanju.

Informativne vrednosti vaših nepremičnin lahko preverite TUKAJ.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj