Na vsebino

Poročilo s strokovne ekskurzije – strojni tehniki in orodjarji

V četrtek so imeli dijaki 2. OK, 3. OK in 3. ST Srednje šole Črnomelj strokovno ekskurzijo na Jesenice.

Ogledali smo si podjetje Acroni Jesenice, ki se ukvarja s proizvodnjo jekla in jeklenih izdelkov. V njihovem laboratoriju smo imeli priložnost ogleda postopka merjenja udarne žilavosti na preizkušancih po Charpyju ter nateznega preizkusa.

Sledil je ogled športne/hokejske dvorane Podmežakla, kjer so nam predstavili proces nastajanja ledene ploskve ter njeno vzdrževanje, ogledali smo si garderobe s hokejsko opremo, predstavili pa so nam tudi potek upravljanja s tako velikim športnim objektom.

Za konec je sledil ogled Gorenjesavskega muzeja Jesenice. Sprehodili smo se po razstavnih prostorih Ruardove graščine, ki nas popelje na pot železa od rude do jekla. V železarski zbirki smo si ogledali številne makete plavžev, fužin in kuhanja oglja, zanimiva je bila tudi rekonstrukcija kovačnice s kovaškim kladivom in drugim originalnim orodjem. Spoznali smo tudi družbeni del življenja rudarskih in kovaških družin.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj