Na vsebino

Policija pred prazniki svetuje varno in uvidevno uporabo pirotehnike

Policija pred prihajajočimi prazniki tudi letos opozarja na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želijo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev.

Opozarjajo, da je v Sloveniji prodaja pirotehnike dovoljena le med 19. in 31. decembrom, uporaba pa samo od 26. decembra do vključno 1. januarja. Posest in uporaba petard vseh oblik in moči je medtem prepovedana, še opozarjajo.

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Uporabnike prosijo, da upoštevajo zakonska določila glede uporabe. Najpogosteje namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči, pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca.

Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnike lahko policisti posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj