Na vsebino

Pokrivanje stroškov nastalih v zvezi z migrantskim vprašanjem

"Občina Črnomelj že od lanske zime, ko se je povečalo število nezakonitih prehodov v Beli krajini, opozarja ministrstva na stroške, povezane z nezakonitimi prehodi migrantov, ki bremenijo občinski proračun. Občina ima poleg stroškov za mrliške oglede, obdukcije (zaenkrat še ne stroškov pokopov migrantov), stroškov reševanja utopljencev in intervencij, čedalje večje stroške s smetmi po gozdovih. Ugotavljamo, da si ministrstva naše dopise med seboj prepošiljajo ali se izrekajo za nepristojne.

Seznanjeni smo, da je ministrstvo pristojno za zdravje objavilo predlog novega Pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe. Zato zahtevamo, da se v njem uredijo tudi vprašanja kritja stroškov v primeru nezakonitih prehodov migrantov v našo državo, ki niso ne naši prebivalci, ne naši državljani in katerih identiteta velikokrat ni poznana. Menimo, da gre za situacijo, s katero je soočena ne samo Slovenija, ampak celotna Evropska unija in ki se ne bo rešila skozi noč. Zato predlagamo, da se v 14. členu predloga navedenega pravilnika zapiše, da je plačnik vseh umrlih tujih državljanov država oz. ustrezno ministrstvo ali urad.

Ugotavljamo, da smo občine, ki se neposredno srečujemo z nezakonitimi prehodi migrantov in posledično pokrivanjem stroškov nastalih zaradi nezakonitih prehodov, v neenakem položaju z ostalimi slovenskimi občinami. V povprečnino namreč ni zajetih teh »dodatnih« stroškov, na katere občina nima prav nobenega vpliva. Zahtevamo, da nam Vlada Republike Slovenije posreduje pristojni organ, ki nam bo zagotovil finančna sredstva iz tega naslova.

Glede na situacijo v sosednjih državah (npr. BiH) in prihajajočo zimo, ocenjujemo, da se bodo stroški povezani z nezakonitimi prehodi migrantov le še povečevali, zato je nujno potrebno poleg varnosti naših prebivalcev pristopiti k takojšnji rešitvi vprašanja kritja stroškov in ob spremembi pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe upoštevati novo stanje na področju mrliško ogledne službe.

Vlado Republike Slovenije pozivamo, da spremeni tudi 14. člen Pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe in urgentno pristopi k reševanju poplačila stroškov občini, ki so posledica nezakoniti prehodov migrantov skozi državno mejo."

To je vsebina dopisa, ki ga je v petek črnomalsjka občina poslala Vladi in ministrstvom glede pokrivanja stroškov nastalih v zvezi z migrantskim vprašanjem.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj