Na vsebino

Pogajalske veščine v mednarodnem okolju

Minulo soboto je v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina potekalo še zadnje letošnje predavanje v organizaciji RIC Bela krajina. Predavanje ''Pogajalske veščine v mednarodnem okolju'' je izvedla Monika Bračika, ki je podjetnica in pogajalka mednarodnega profila z več kot 25-letnimi izkušnjami. V karieri je bila med drugim direktorica prodaje in članica uprave podjetja WIMA Mannheim, business development manager za družbo KPC Fulda za arabski trg ter tajvanskega proizvajalca CapXon, za katerega je razvila prodajno mrežo v Evropi, vodja prodaje ter članica kolegija uprave Iskre kondenzatorji in samostojna podjetnica.

Po besedah predavateljice lahko s treningom in vztrajnostjo prav vsak postane odličen pogajalec. Vendar se je pogajanj potrebno lotiti profesionalno, sistematično in s psihološkega vidika. Najpomembnejše je, da je posameznik pri pogajanjih samozavesten in da resnično verjame v svojo pogajalsko pozicijo. Na podlagi lastnih izkušenj je gospa Bračika razložila, da preden pričnemo s pogajanjem o čemerkoli, moramo vedeti, zakaj se pravzaprav pogajamo in kaj nas pri tem vodi. V kolikor so naši argumenti pri pogajanju močni, lahko dosežemo, kar si zamislimo.

Udeleženci so na dvournem predavanju lahko preizkusili tudi svoje pogajalske sposobnosti. Postavili so se v vlogo vodje prodaje podjetja, ki proizvaja kavne aparate ter skušali preko pogajanj svoje izdelke postaviti na police trgovin z gospodinjskimi aparati. Predavateljica je nato preko analize pogajanj obrazložila, da morajo pogajanja potekati v pozitivnem duhu, zato se moramo skupaj z nasprotno stranjo usmeriti na pozitivne stvari oz. skupne točke naših pogajanj in ne toliko na dejstva, ki bi pogajanja lahko upočasnila oz. celo negativno zaključila. Pogajanja so uspešna takrat, ko sta obe strani zadovoljni z izidom, zato moramo vedno razmišljati o koristih za obe strani.

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj