Na vsebino

Podjetniški inkubator je valilnica zanimivih in inovativnih idej

Coworking prostor je delovno okolje, ki presega štiri stene. Foto: PI Bela krajina
Coworking prostor je delovno okolje, ki presega štiri stene. Foto: PI Bela krajina

Podjetniški inkubator (PI) Bela krajina je pravi kraj za nova inovativna podjetja ter stičišče mnogih poslovnih priložnosti, stikov in znanj. Eden najmlajših inkubatorjev v Sloveniji, s katerim upravlja RIC Bela krajina ter vključitev v prostor coworking, skupni podjetniški pisarni, kjer se srečujejo podjetniki in ustvarjalci s številnimi idejami, je mnogim dal upanje za uresničitev poslovnih idej.

Lani so začeli delovati v novih in večjih prostorih, ki so jih najeli v poslovni stavbi trgovsko-poslovnega območja na Belokranjski cesti v Črnomlju. Tam je na voljo 12 pisarn oziroma nekaj več kot 850 kvadratnih metrov skupne površine. Z novimi prostori želijo podpreti belokranjsko podjetništvo in območni razvoj, zadržati oziroma izkoristiti domače znanje ter omejiti beg možganov preko Gorjancev.

Konec lanskega leta je imelo v prostorih inkubatorja 17 podjetij v najemu svoje pisarne, sedem podjetij ali posameznikov pa je uporabljalo coworking prostor. Gre za delovno okolje, ki presega štiri stene ter predstavlja središče inovacij, mreženja ter navdiha. Poleg tega imajo štiri podjetja v najemu tudi prostore v stari lekarni na črnomaljski Kolodvorski cesti.

Na zadnji dan lanskega leta je bilo v PI Bela krajina včlanjenih pet predinkubirancev, 24 inkubirancev, sedem coworking članov ter osem pridruženih članov.

»V prvih mesecih leta 2023 je bilo večino aktivnosti usmerjenih v selitev v nove prostore, opremljanje prostora ter vzpostavitev nemotenega delovanja. Prav tako smo v januarju 2023 pod okriljem SPIRIT-a pričeli z izvajanjem pilotnega razpisa za zagotavljanje celovitih storitev za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij za leto 2023, ki v zelo skrčenem obsegu nadomešča bivši projekt SIO. V okviru omenjenega projekta izvajamo aktivnosti SPOT svetovanje in SPOR mentoriranje,« nam je povedala vodja belokranjskega podjetniškega inkubatorja Ana Granda Jakše.

V oktobru so kot konzorcijski partner uspešno kandidirali na javnem razpisu za zagotavljanje celovitih storitev podpornih za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij za obdobje 2023 – 2025, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter javne agencije SPIRIT. S pomočjo sofinancerskih sredstev iz projektov so izvedli devet usposabljanj za potencialne podjetnike, mala in srednja podjetja, javne uslužbence ter ostale. Uspešno sodelujejo tudi z belokranjskimi osnovnimi šolami in Srednjo šolo Črnomelj.

Po besedah Ane Grande Jakše bodo omenjene ključne aktivnosti iz lanskega leta v podobnem obsegu nadaljevali tudi letos. Organizirati nameravajo deset izobraževanj s področja sodobnih digitalnih tehnologij v okviru projekta SRC-EDIH ter pripraviti študijske ekskurzije oz. oglede dobrih praks.

Obeta se tudi posodobitev programa GO4 ideja – Belokranjska start up šola z vključevanjem lokalnih podjetnikov, nadgraditi in razširiti želijo aktivnosti za mlade ter s sistematičnim povezovanjem vseh projektnih aktivnosti zagotavljati čim boljše ponudbe za uporabnike v lokalnem okolju ter večjo prepoznavnost.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj