Na vsebino

Podelili so priznanja ob dnevu civilne zaščite

Prvi marec, ki ga je je organizacija Združenih narodov leta 1990 razglasila kot svetovni dan civilne zaščite, praznujemo v Sloveniji od leta 1992. Tradicija civilne zaščite pa je v Sloveniji mnogo daljša, njeni začetki sodijo že v začetke prostovoljnega gasilstva ter različnih drugih reševalnih služb. Tradicionalno je to priložnost, ko se poskušamo vsem tisočim poklicanim na pomoč, zahvaliti za napore in prizadevanja pri odpravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Civilna zaščita (CZ) Občine Črnomelj je dogodek obeležila včeraj in že tradicionalno ta dan izkoristila kot priložnost za zahvalo posameznikom in organizacijam, ki so s svojo prizadevnostjo še posebej izstopali. Njihovo delo so poleg javnosti opazili tudi člani štaba civilne zaščite, ki je podal predloge za letošnje prejemnike posebnih priznanj CZ Občine Črnomelj.

Bronasti trak CZ Občine Črnomelj sta tako prejela Toni Rus in Jože Jerman.

Uslužbenca policije Toni Rus in Jože Jerman sta bila 30. oktobra 2023 napotena na intervencijo ob požaru gospodarskega poslopja na Desincu, na katerega sta prispela med prvimi izmed intervencijskih služb. Z nesebično pomočjo sta pri popolnoma razvitem požaru takoj pristopila k reševanju ogroženega imetja iz gorečega objekta, ter tako preprečila večjo premoženjsko škodo.

Bronasti trak CZ Občine Črnomelj sta prejeli podjetji Zales d.o.o. in AGM Starešinič d.o.o.

Zales d.o.o. opravlja naloge za katere Civilna zaščita občine Črnomelj nima svojih zmogljivosti. V preteklih letih se je večkrat izkazalo kot zanesljiv člen v sistemu zaščite in reševanja ter ob raznih nesrečah, ki so prizadele občane odigrala pomembno vlogo pri blažitvi ali odpravljanju njihovih posledic. Naj omenimo le nekatere: požar stanovanjske hiše v Loki in požar na gospodarskem poslopju na Desincu. Z njihovo pomočjo so pripadniki sil zaščite in reševanja naloge opravili hitreje in na varen način.

AGM Starešinič d.o.o. je pogodbeni izvajalec Civilne zaščite za naloge za katere le ta nima svojih zmogljivosti. S svojo gradbeno mehanizacijo so se že večkrat vključili v odpravljanje posledic naravnih ali drugih nesreč. Nazadnje v preteklem letu ob katastrofalnih poplavah v Sloveniji ter ob naglem iztekanju vode iz ribnika Kanižarica, pri katerem so z hitrim odzivom preprečili večjo ekološko in gospodarsko škodo.

Srebrni znak CZ Občine Črnomelj so prejeli Prostovoljno gasilsko društvo Žuniči, Prostovoljno gasilsko društvo Tanča Gora in Prostovoljno gasilsko društvo Adlešiči.

V letu 2024 PGD Žuniči praznuje 70-letnico delovanja, PGD Tanča Gora in PGD Adlešiči pa praznujeta 90-letnico delovanja. Na podlagi sklepa Štaba CZ Občine Črnomelj se prostovoljnim gasilskim društvom, ki v letošnjem letu praznujejo 70 in 90-letnico svojega aktivnega delovanja, podeli priznanje srebrni trak CZ.

Zlati trak CZ Občine Črnomelj so prejeli Prostovoljno gasilsko društvo Stari trg ob Kolpi, Prostovoljno gasilsko društvo Črnomelj, Marjanca Cimerman in Marjetka Papež.

V letu 2024 PGD Stari trg ob Kolpi praznuje 130-letnico svojega delovanja, PGD Črnomelj pa 150-letnico. Na podlagi sklepa Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj se Prostovoljnim gasilskim društvom, ki v letošnjem letu praznujejo 130 in 150-letnico svojega aktivnega delovanja, podeli priznanje Zlati trak Civilne zaščite.

Marjanca Cimerman je bila dolgoletna sekretarka Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Črnomelj, saj je omenjeno delo opravlja od leta 2007 do 2024. S svojim predanim delom ji je uspelo stkati razpredeno mrežo prostovoljcev članov OZRK Črnomelj po celotni občini. Zaradi Marjančine skromnosti, osredotočenosti na delo in nudenja pomoči tistim, ki so jo najbolj potrebovali, so njena velika dela ostala skrita očem javnosti. Niso pa ostale skrite iskrice upanja na boljši jutri, ki jih je s svojim predanim delom prižigala v času dela na mestu sekretarke OZRK Črnomelj polnih 17 let.

Marjetka Papež je z iztekom leta 2023 zaključila svojo bogato in dolgoletno kariero v štabu Civilne zaščite občine Črnomelj, katerega članica je bila že od leta 2009. Ves čas delovanja v štabu je pokrivala in bila odgovorna za področje oskrbe ogroženega in ob nesrečah prizadetega prebivalstva. Kot strokovnjakinja z bogatimi izkušnjami s področja socialnega dela je s svojo prisotnostjo prispevala k strokovnosti in preudarnosti v štabu. Za svoje predano delo je prejela več občinskih priznaj ter državni priznanji: bronasti in srebrni znak Civilne zaščite.

Na letošnji regijski proslavi Civilne zaščite, ki je bila 4. marca v Straži, je član štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj Boštjan Majerle prejel državno priznanje Srebrni znak Civilne zaščite.

Boštjan Majerle je dolgoletni član organov Gasilske zveze Črnomelj, gasilski regijski poveljnik Bele krajine, član štaba Civilne zaščite občine Črnomelj in štaba Civilne zaščite za Dolenjsko. Leta 2018 je ob neurju s točo z Gasilsko zvezo Slovenije koordiniral pomoč iz drugih gasilskih regij v Črnomlju. Sodeloval je pri odpravi posledic naravnih nesreč ob poplavah v Železnikih, poplavah v Ljubljani, žledu v Logatcu ter vodil enote iz belokranjske gasilske regije ob požaru na Krasu in ob zadnjih poplavah na Koroškem. Boštjan je prejemnik več priznanj Gasilske zveze Črnomelj: III., II. in I. stopnje, posebnega priznanja poveljnika Gasilske zveze Črnomelj rdeči križec in gasilskih odlikovanj Gasilske zveze Slovenije plamenici III., II. in I. stopnje, bronastega znaka Civilne zaščite ter diplome občine Črnomelj.

Priznanja sta podelila župan Andrej Kavšek in poveljnik Civilne zaščite Jože Weiss, več kot prisrčen kulturni program pa so pripravili učenci in učitelji OŠ Mirana Jarca Črnomelj.

Vir: Civilna zaščita Občine Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj