Na vsebino

Po dolgem času v bolnišnicah manj kot 1000 bolnikov s covidom-19

"Prvič po zelo dolgem času se je število hospitaliziranih padlo pod 1000 (989), kar je zagotovo spodbudna vest," je sporočila vladna govorka Maja Bratuša. Pogoji za oranžno fazo v državi še vseeno niso izpolnjeni.

Na intenzivni negi se trenutno zdravi 165 pacientov, kar je toliko kot v sredo. Skupaj je bilo sicer v bolnišnice v sredo sprejetih 67 pacientov, 74 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih.

Izpolnjen en od dveh pogojev za oranžno fazo

Vseeno pa morata biti za prehod v naslednjo - oranžno - fazo izpolnjena oba kriterija – tako 7-dnevno povprečje potrjenih okužb kot število hospitaliziranih covidnih bolnikov morata pasti pod 1000.

7-dnevno povprečno število okužb je po včeraj objavljenih podatkih NIJZ-ja znašalo 1179, število oseb, ki so včeraj potrebovale bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, pa je znašalo 1012. Ta dva kriterija je vlada upoštevala pri sprejemanju včerajšnjih odločitev.

Goriška in Obalno-kraška izpolnili pogoje za prehod v rdečo fazo

V skladu z odločitvijo vlade so trenutno rdeče vse regije razen Posavske in regije Jugovzhodna Slovenija. To pomeni, da sta tudi Goriška in Obalno-kraška, ki sta bili prej črni, izpolnili pogoje za prehod v rdečo fazo.

Manj izjem za vstop v državo brez negativnega testa in karantene

Vlada je v sredo sprejela novosti pri prehajanju meje. Po novem velja le še deset izjem, ki omogočajo vstop v Slovenijo brez karantene in brez predložitve negativnega izvida testa, med drugim izjema velja za osebe v mednarodnem prevozu in tranzitu, pa tudi za dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju.

Za štiri od doslej veljavnih izjem ne bo več možen vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa. To velja za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki mejo prehajajo zaradi vključenosti v vzgojno-izobraževalne procese, tiste, ki se prek Slovenije vračajo iz druge članice EU-ja, kjer so opravljali varstvo in pomoč družinskih članov ali vzdrževalna dela na lastniškem ali najetem zemljišču, ter ljudi, ki so v Sloveniji naročeni na zdravstveno storitev. Za vse naštete se po novem v izogib karanteni zahteva predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni od odvzema brisa.
Za vse druge še vedno velja pravilo - karantena ali negativni izvid.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj