Na vsebino

Plesni recital Pleši, Brina požel stoječe ovacije

Mladi ustvarjalci predstave ob priklonu.
Mladi ustvarjalci predstave ob priklonu.

S plesnim recitalom Pleši, Brina, ki je napolnil dvorano Kulturnega doma Črnomelj, so v soboto v črnomaljski občini začeli sklop dogodkov, s katerimi bodo obeležili letošnjo 80. obletnico zasedanja SNOS v Črnomlju. Letos bo namreč minilo 80 let, odkar je v prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, potekalo 1. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS).

V občini Črnomelj želijo takratnim dogodkom dati primeren pomen in veljavo, zato so letošnje leto razglasili za Leto domovine. Z njim se želijo "simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, prispevati k dviganju našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine".

V okviru Leta domovine 2024 se bo skozi vse leto zvrstilo več dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želijo, kot so zapisali na občini, prispevati "k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna".

Leto domovine so odprli s plesnim recitalom Pleši, Brina, ki je nastal v produkciji Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, pod scenarij in režijo pa se je podpisala domačinka Nastasja Schweiger. Predstava je požela stoječe ovacije množice obiskovalcev.

"Že večkrat so mi rekli, da bi lahko raje ustvarjala v prestolnici, lahko tudi v tujini. A če bi plesni recital Pleši, Brina ustvarila kje drugje, potem svoji Beli krajini ne bi mogla dati tisto, kar si zasluži. Dati tisto, kar jo bo dvigovalo, premikalo in razvijalo. Dati tisto, s čimer ji lahko povrnem, da mi daje vse to, kar nosim v sebi. In če bi ustvarjala kje drugje, potem ne bi imela priložnosti delati z mladimi, na katere sem ponosna do neba: Brina Dokl, Rok Babič, Katja Stariha, 2B, KUD Oton Župančič Vinica, Plesno Društvo Krokar, Nina Jankovič in Sašo Žepuhar," je po predstavi na družbenem omrežju zapisala Nastasja Schweiger.

"V največjo čast pa mi je bilo, da si je plesni recital in poklon pesniku Kajuhu in plesalki Brini ogledala njena hči in doktorantka dramaturgije, ki, po njenih besedah, še kaj takšnega v življenju, a kaj šele v prestolnici, ni videla. O tem govorim. Ni važen kraj, važni so ljudje, volja in srce. Belokranjci do konca svojih danof!" je še dodala.

Plesni recital Pleši, Brina, govori o odnosu sodobne plesalke Marte Paulin - Brine in pesnika Karla Destovnika - Kajuha med 2. svetovno vojno. Zgodba pripoveduje dogajanje vse od začetkov vojne pa do znamenitega pohoda XIV. divizije iz Bele krajine, od katerega letos mineva 80 let. Skozi recitacije in plesne slike plesalke Brine se predstavi njena plesna usoda, ki se zaključi pred osmimi desetletji na črnomaljskem odru. Gre za eno osupljivejših in pretresljivejših zgodb, ki jo je napisal boj za svobodo.

Na dogodku so v sodelovanju z Občino Šoštanj odprli tudi razstavo avtorice Špele Poles iz Vile Mayer z naslovom Sto dejstev o Kajuhu, zapisanih z zeleno tinto. Razstavo si lahko ogledate do sredine februarja v Kulturnem domu Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj