Na vsebino

Petdeset let pobratenja med občinama Metlika in Ronke

Minuli konec tedna, 14. in 15. julija 2018, se je v italijanski Občini Ronke odvijalo srečanje prebivalcev pobratenih občin Metlika – Ronki – Wagna, ki je potekalo v okviru 50-letnice podpisa listine o pobratenju med občinama Metlika in Ronke. Podpisnika dogovora pred 50-imi leti sta bila takratni predsednik Skupščine Občine Metlika, Peter Vujčič in župan Občine Ronke, Umberto Blasutti. Dve leti za tem se je Občina Metlika pobratila še z avstrijsko Wagno.

Metliko z obema občinama povezujejo zgodovinski dogodki, povezujejo pa jih tudi številne skupne značilnosti, kot so pestra naravna in kulturna dedišična ter institucije in društva s podobnimi vsebinami. Uspešno sodelovanje skozi vseh pet desetletij pobratenja dokazujejo številna srečanja občinskih delegacij, gasilcev, športnikov, kulturnikov, ribičev, otrok in drugih. S tovrstnimi druženji so se razvile številne prijateljske vezi, ustvarile so se povezave in sodelovanja na mnogih področjih.

Na slovesnosti, ki je bila že v petek, 13. julija so Livio Vecchiet, župan Občine Ronki, Darko Zevnik, župan Občine Metlika, in Peter Stradner, župan Občine Wagna, obnovili in še enkrat podpisali dogovor o pobratenju. Slovesnosti so prisostvovale delegacije vseh treh občin in tudi otroci, udeleženci že 47. izmenjave otrok iz pobratenih občin, ki je letos potekala prav v Ronkah. Izmenjava otrok sodi v sklop vsakoletnega druženja mladih, ki izmenično letujejo vsako leto v eni izmed treh občin. Po slovesnosti je sledil koncert mladinskega orkestra Glasbene matice iz Trsta.

V okviru srečanja so bila izvedena športna tekmovanja, na turnirjih so se pomerili igralci tenisa in mladi nogometaši v starosti 10 do 12 let, na gasilskem tekmovanju pa gasilske ekipe iz vseh treh pobratenih občin. Ob zaključku so pripravili tudi kulturni program, v katerem so nastopili člani mestnih godb oz. pihalnih orkestrov iz Wagne, Ronk in Metlike, ki so tudi skupaj zaigrali nekaj pesmi in navdušili udeležence srečanja.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj