Na vsebino

Partizanska bolnišnica Topolovec

V vasi Črešnjevec pri Semiču je od septembra 1944 do aprila 1945 delovala vojaška partizanska bolnišnica Topolovec. Topolovec je bilo ilegalno ime postojanke. Delovala je v strogi tajnosti, zato je niso nikoli odkrili. Tak način oskrbe ranjencev je bil edinstven v Evropi.

Na urejeno letališče Otok in Krasinec so domačini vozili ranjence in težke invalide z lojtrniki in volovsko vprego. Za vaščane je bilo to sila odgovorno in tvegano opravilo, saj je nemški okupator letališče večkrat napadel z letali. Z letališč Otok in Krasinec so zavezniška letala do konca aprila 1945 odpeljala približno 2.800 oseb. Med njimi so bili tudi številni zavezniški vojaki in piloti, ki so preživeli sestrelitev svojih letal. V vasi Otok je razstavljen avion DC-3 Dakota, s kakršnimi so prevažali ranjence v zavezniške baze.

Danes je v stari kmečki hiši domačije Škof – Šrajf na Črešnjevcu urejena spominska soba, posvečena nekdanji bolnišnici. Na ogled so tudi številne zanimive fotografije, ki bodo spomin na neverjetno solidarnost Črešnjevčanov ohranile prihodnjim rodovom.

Več informacij najdete na povezavi TUKAJ.

Vir: Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj