Na vsebino

Otvoritev fotografske razstave Janija Pavlina

S fotografsko razstavo Janija Pavlina z naslovom 1920 Belokranjski pražnji folklorni kostumi iz začetka 20. stoletja Folklorne skupine Dragatuš, se je sinoči v Semiču pričel festival Zaključek poletja na sem'škem placu, s katerim bodo sklenili sklop prireditev, ki so jih pripravili čez letošnje poletje. Vse do nedelje tako v Semiču in okolici tamkajšnji kulturni center pripravlja vrsto nastopov glasbenikov in drugih delavnic, kulinaričnih dogodkov ter ostalih aktivnosti.

Na uvodu v pestro štiridnevno dogajanje so v Kulturnem centru Semič o razstavljenih fotografijah poleg avtorja Janija Pavlina, spregovorili še pobudnica fotografskega sodelovanja in strokovna vodja Folklorne skupine Dragatuš Zdenka Pezdirc ter vodja Območne izpostave JSKD Črnomelj Helena Vukšinič. Vsi trije so poudarili pomen ohranjanja običajev in tradicije folklore, Pavlin pa je o ideji za nastanek razstave povedal: »Kot navdušen portretni fotograf vedno iščem nove izzive. V pogovoru z Zdenko Pezdirc se nama je porodila misel, da bi uporabil svojo tehniko portretiranja folklornikov v pražnjih folklornih kostumih. Ta ideja me je močno navdušila, saj so kostumi izjemni, folklorniki pa v njih izžarevajo posebno energijo, opazno na fotografijah. Začutil sem, da lahko s takšnim fotografiranjem pustim svoj kulturni pečat v našem okolju.«

Kulturni program so z glasbo in plesom popestrili člani Folklorne skupine Dragatuš. Razstava, ki je tudi prodajna, bo na ogled v soboto, 26. avgusta, od 15. do 19. ure.

Današnji festivalski dan bo v znamenju glasbe in kulinarike. V glasbeno ozvezdje bosta obiskovalce na Matičkovem vrtu v semiškem trškem jedru popeljala Nuška Drašček in Mitja Ferenc, svoje brbončice pa boste lahko razvajali na ulici vina, piva, koktajlov in vrhunske kulinarike.

V soboto v trškem jedru pripravljajo različne delavnice, predavanja, blagoslov motorjev, glasbene nastope, otroško animacijo in prikaz kulturne dediščine z nastopi domačih in tujih folklornih skupin. Večerno dogajanje bo popestrila skupina Čuki.

Festival bodo zaključili v nedeljo z 22. Belokranjsko razstavo konj na Blatniku pri Semiču.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj