Na vsebino

Okrajna sodišča naj bi ukinili

Okrajno sodišče v Črnomlju I foto: A.R.
Okrajno sodišče v Črnomlju I foto: A.R.

Na pravosodnem ministrstvu so pripravili delovni osnutek novega zakona o sodiščih, po katerem bi med drugim do leta 2024 ukinili okrajna sodišča, piše Dnevnik. Današnja okrajna sodišča, kot je Okrajno sodišče v Črnomlju, bodo v svojem okrožju postala le zunanje enote okrožnega sodišča. Na njih bodo sojenja še vedno potekala, le da na podlagi drugih kriterijev – bodisi zaradi optimalnega obvladovanja oziroma razporejanja zadev pa tudi zaradi krajevnih značilnosti okrožja.

Zunanje enote okrožnih sodišč bo predvidoma ustanovil ali ukinil predsednik vrhovnega sodišča, vendar le na predlog predsednika okrožnega sodišča in po posvetovanju s sodnim svetom ter s soglasjem pravosodnega ministra. Tako bržkone ni pričakovati, da bi današnja okrajna sodišča množično zapirala vrata, saj je v interesu lokalnih skupnosti, da imajo »svoje« sodišče, še piše Dnevnik.

Po delovnem osnutku, ki ga je ministrstvo konec lanskega leta poslalo na vrhovno sodišče, Sodni svet in Slovensko sodniško društvo, bi okrajna sodišča ukinili do 1. januarja 2024, ko bi postala zunanje enote okrožnih sodišč, okrajni sodniki pa bi postali okrožni sodniki.

Vir: Dnevnik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj