Na vsebino

Odkrivanje lepot Bele krajine z e-kolesom

Ste vedeli, da skoraj polovica Bele krajine spada v območje zaščitene narave? Preplet brezovih gajev s steljniki, cvetočih sadovnjakov in vinogradov, bukovih gozdov ter travnikov in polj ob reki Kolpi, riše čudovite portrete neokrnjene narave v tej deželici na sončni strani Gorjancev. Reka Kolpa, ki nosi naziv Evropska destinacija odličnosti, bo po novem nudila prav posebno doživetje naravne in kulturne dediščine, ki jo obdaja.

Kolpa e-bike je trajnostni projekt, ki je v vseh večjih krajih ob reki Kolpi vzpostavil mrežo električnega kolesarjenja. Na voljo so postaje z električnimi kolesi, električnimi polnilnicami za kolesa kakor tudi avtomobile ter 350 kilometrov atraktivnih e-kolesarskih poti, po katerih navigira posebna mobilna aplikacija Kolpa E-bike. Slednja je v fazi testiranja.

Nosilec slabih 96 tisoč evrov je podjetje GTM Metlika, partnerji pa so Javni zavod Krajinski park Kolpa, Občina Metlika in Kolesarsko društvo Metlika. Naložbo sofinancirata država in evropski sklad za regionalni razvoj.

V okviru projekta so nabavili 25 električnih koles s pripadajočo opremo, vzpostavili štiri polnilna mesta s stojali za parkiranje koles, označitvenimi tablami s preko 350 kilometrov kolesarskih poti ter transportno povezavo med postajami. Po novem je tako mogoče polniti električno kolo ter električni avtomobil na polnilnih postajah v Vinici, Adlešičih ter Metliki.

Tematske, na novo (GPS) trasirane e-kolesarske poti, so še bolj funkcionalne z uporabo mobilne aplikacije Kolpa e-bike, na voljo pa so tudi tiskane kolesarske karte. Izvedenih je bilo šest kolesarskih tur za ozaveščanje o okolju prijaznih oblikah mobilnosti za zmanjšanje obremenjevanja okolja ter več promocijskih dogodkov za vključevanje in ozaveščanje lokalne skupnosti in ranljivih skupin o okolju prijaznih oblikah mobilnosti. Opravljeno je bilo tudi usposabljanje dveh oseb, ki sta pridobili licenco turno kolesarskega vodnika 1. stopnje.

Inovativnost projekta Kolpa e-bike je v predstavitvi okolju prijaznega kolesarjenja s pomočjo motorja na električno energijo na turistični destinaciji reke Kolpe, ki je tudi okolje številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Ena od polnilnih postaj je priključena na lokalno malo hidroelektrarno. Sodobna in inovativna mobilna platforma omogoča uporabnikom orientacijo po začrtanih kolesarskih poteh s preprosto uporabo pametnega telefona. Operacija je inovativen turistični produkt in spodbuja uporabo tudi drugih električnih vozil, saj so polnilne postaje kombinirane za avtomobile in v splošni uporabi.

Električna kolesa so idealna za vse ljubitelje narave, ki si želijo lahkotnega kolesarjenja ob ogledovanju naravnih in kulturnih znamenitosti na poti. Električno kolo je primerno tudi za takšne z malo manj kondicije, hkrati pa omogoča veliko daljši doseg in več prevoženih poti. Glede na to, da projekt Kolpa e-bike v veliki meri poteka na zaščitenem območju Krajinskega parka Kolpa, je okolju prijazna oblika mobilnosti z manjšimi obremenitvami okolja in posledično ohranjenim ali celo izboljšanim stanjem ogroženih rastlinskih in živalskih vrst in habitatnih tipov, izrednega pomena. Takšna vrsta mobilnosti prav tako odpira možnosti gibanja šibkejšim in gibalno oviranim skupinam. E-kolesarjenje predstavlja tudi eno ključnih pridobitev turistične ponudbe destinacije, ki je še posebej primerno in priljubljeno med zrelo aktivno populacijo turistov, dviga pa se tudi trend družin, ki iščejo električna kolesa.

Vir: Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj