Na vsebino

Obred Zelenega Jurija

Na zadnji dan Jurjevanja v Beli krajini so folkloraši iz črnomaljske Folklorne skupine Zeleni Jurij prikazali obred Zelenega Jurija (“Kirales”) kot del praznovanja črnomaljskega jurjevanja.

"Pri črnomaljskem jurjevanju se je na jurjevo mladina zbrala na Gričku. Izbranega mladeniča so odeli v sveže zelenje in je predstavljal Zelenega Jurija. Dekleta so v tem času okrasila mlado brezo s pisanimi trakovi in rožami. Nato se je skupina napotila v mestno jedro. Na čelu so stopali fantje, ki so piskali na frule in trobili na tule. S tem so simbolično odganjali zle sile, ki so hotele preprečiti prihod pomladi. Za njimi so šli fantje, ki so nosili okrašeno drevo – mlaj. Za drevesom so vodili Zelenega Jurija, na koncu, pa so se priključila dekleta. Dva dekliška zbora predstavljata s pobožno pesmijo, ki jo pojeta, pobožno prošnjo. V pesmi je značilen stereotipni pripev ”kirales”, s katerim so se v staroslovanskemu bogoslužju končevali spevi, ko je ljudstvo v zboru odgovarjalo svečeniku. Kirales je izpeljanka iz ”kirie eleison” in v današnjem bogoslužju odgovarja obliki ”Gospod usmili se nas”. ”Na placi” pred komendo so pričakali sprevod Zelenega Jurija meščani Črnomlja in vaščani okoliških vasi. S trakovi in pisanim cvetjem okrašeno drevo so fantje prislonili na Stoničevo graščino, kjer so na oknih čakala dekleta. Le ta so iz drevesa osmukala pisane trakove in cvetje. Tačas so juraši odpeljali Zelenega Jurija do mosta pod cerkvico Sv. Duha in vrgli zeleni koš v vodo reke Dobličice. S tem je bilo obredja konec. Takšna oblika obredja je zamrla že v drugi polovici 19. Stoletje."

Vir: Jurjevanje

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj