Na vsebino

Obnova črnomaljskega gradu po načrtih

Občina Črnomelj je konec leta 2022 z ministrstvom za kulturo podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta obnove ter oživitve pritličja gradu Črnomelj in okoliškega mestnega jedra. S tem so bili izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo projekta Branilci krone in meja, ki je bil izbran na javnem razpisu za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem. Projekt bo skupno stal nekaj manj kot dva milijona evrov in bo sofinanciran iz evropskih sredstev za izvajanje nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Razliko v znesku nekaj manj kot 700.000 evrov bodo pokrili z denarjem občinskega proračuna.

Obnova gradu Črnomelj se je začela že v letu 2022, lani pa so bila izvedena arheološka izkopavanja, ki so razkrila dobro ohranjene naselbinske plasti in strukture, ki sodijo v čas od prazgodovine do novega veka, ter ostanke starejših hodnih površin obrambnega sistema. V enem izmed prostorov so odkrili 2,10 metra širok polkrožni temelj domnevnega stolpa, ki se je naslanjal na zidove ene izmed starejših faz gradu. V notranjosti stolpa so odkrili zidane površine, ki predstavljajo neke vrste shrambo ali klet.

Med izvajanjem arheoloških raziskav in izkopavanj v gradu, od lanskega maja do septembra, so potekala usklajevanja glede rušitvenih del, statične ojačitve zidov in protipotresne zaščite. Izvajala so se usklajevanja glede prezentacije na novo odkritega stolpa s steklenim pohodnim podom, njegovo osvetlitvijo in prezračevanjem.

V letu 2023 je bila izdelana tudi študija o zgodovini gradu in njegovih lastnikih za potrebe digitalizacije in razstave.

V letošnjem letu je načrtovan zaključek gradbeno obrtniških del, elektro in strojnih inštalacij v južnem in zahodnem delu gradu. Nabavili bodo gostinsko in tehnično opremo - odrske in scenske tehnike za atrij in klet, izdelali rekvizite in celostno grafično podobo kulturnega spomenika, so še navedli na ministrstvu za kulturo. Zaključek projekta je predviden do konca leta 2025.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj