Na vsebino

Obeležili 100 let prve slovenske slikanice

V sklopu projekta Drugačne pravljice, smo mesec februar posvetili izidu prve slovenske slikanice.

Le-to je pred natanko 100 leti napisal Fran Levstik. Gre namreč za njegovo zelo znano pripoved o močnem in samozavestnem slovenskem junaku -Martinu Krpanu, ki je sicer izšla že leta 1858 in je bila objavljena v Slovenskem glasniku. Leta 1917 pa je prvič izšla v obliki slikanice, opremljena z dvanajstimi ilustracijami Hinka Smrekarja. Danes pa je vsem najbolj znana tista iz leta 1954, ki je opremljena s tridesetimi barvnimi ilustracijami Toneta Kralja.
V mesecu kulture nas je v knjižnici obiskala skupina učencev iz OŠ Milke Šobar Nataše, katere smo popeljali skozi knjižnico ter jim pokazali razstavo Razigrane besede, kjer so si lahko ogledali »žlahten« izbor slovenske otroške in mladinske literature od sredine 19. stoletja do sredine 20. stoletja. Izbor je usmerjen v knjige, ki so izšle v slovenskem jeziku in so jih napisali predvsem domači avtorji. Razstavljene so otroške slikanice in knjige, med njimi del opusa založnika Schwentnerja, otroške knjige, ki jih je napisal Oton Župančič, pisane otroške knjige druge polovice 19. stoletja in pomembne otroške knjige druge polovice 20. stoletja, ki še danes zaznamujejo mlado generacijo.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj