Na vsebino

Občina Metlika si prizadeva za oživitev industrijske cone Beti

Danes sta Darko Zevnik, župan Občine Metlika, in Maja Čibej, izvršna direktorica Beti d.d., podpisala predpogodbo o sodelovanju pri vlaganju v razvoj infrastrukture v industrijski coni Beti. Podjetje Beti d.d. s cono upravlja in izvaja številne aktivnosti, da bi sedaj prazni prostori zaživeli. Prav tako je interes Občine, da se prepreči propadanje nekdanjih industrijskih con, ter da se poslovna dejavnost razvija tudi že v obstoječih objektih.

Večina objektov kompleksa nekdanje skupine Beti, je bila zgrajena v letih po drugi svetovni vojni. Zaradi slabega vzdrževanja, dotrajanosti in spremembe tehnologije proizvodnje v posameznih objektih, je obstoječa komunalna oprema nezadostna in neprimerna za potrebe novih objektov in gospodarskih dejavnosti, zato je potrebna celostne modernizacije in nadgradnje. V coni Beti se nahaja močno dotrajana in tehnično neprimerna infrastruktura vodovoda, elektrike, mešanega sistema kanalizacije, cestnega omrežja in omrežja tehnoloških odpadnih voda.

Po ukinitvi določenih programov nekdanje skupine Beti je v coni na razpolago več enot za proizvodnjo, skladiščenje ali pisarniško dejavnost. Enote so trenutno komunalno opremljene kot celota. Vsako enoto je potrebno posebej navezati na gospodarsko javno infrastrukturo, saj bo tako na lokacijo in v Metliko lažje privabiti nova podjetja.

Predvideno je, da se sedaj degradirano območje v coni Beti sanira, infrastrukturno modernizira in nadgradi, razdeli v več sklopov ter manjši del, ki je v slabem stanju poruši. Na novo bo zgrajeno cca 700 m javnega vodovodnega in hidrantnega omrežja, cca 500 m javne fekalne in meteorne kanalizacije, nova trafo postaja, uredili bomo tudi dve dostopni cesti v cono in sicer obstoječo dostopno cesto na zahodni strani, ter obstoječo makadamsko cesto s priključkom na Cankarjevo cesto.

Investicijo v gospodarsko-javno infrastrukturo v industrijski coni Beti, katere vrednost je ocenjena na 670.000,00 EUR, je občina prijavila na Dogovor na razvoj regij, v sklopu katerega regije predlagajo za sofinanciranje regijske projekte, ki bodo omogočili izkoriščanje najpomembnejših razvojni potencialov in prednosti regije, odpravljali ključne razvojne ovire regije in uresničevali regijske razvojne specializacije.

Izgradnja gospodarske javne infrastrukture je predvidena v letih 2019 in 2020.

Namen investicije je izboljšati pogoje za poslovanje obstoječih ter nastanek, rast in razvoj novih gospodarskih subjektov ter posledično izboljšati pogoje za nastanek novih delovnih mest z modernizacijo in nadgradnjo komunalne opreme v industrijski coni Beti. Z investicijo bo mogoče kompleks, ki je bil sedaj komunalno opremljen kot enovit kompleks, pri čemer je komunalna opremljenost dotrajana, nezadostna in neprimerna novim proizvodnim zahtevam, prodati oz. oddati podjetjem po posameznih enotah, ki bodo vsaka zase ustrezno komunalno opremljene.

Investicija bo preko zagotavljanja pogojev za poslovanje podjetij in zaposlitev pozitivno vplivala na splošni razvoj občine.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj