Na vsebino

Več ilegalnih migrantov in gospodarskega kriminala

Metliški občinski svetniki so na včerajšnji zadnji seji pred počitnicami, največ časa namenili informaciji o varnostnih razmerah na območju občine v lanskem letu. Kot je povedal komandir Policijske postaje Metlika Dušan Brodarič, so bile varnostne razmere v letu 2018 na območju občine razmeroma ugodne, razen ko gre za nedovoljene prehode državne meje.

Velik porast števila ilegalnih migrantov

Število prijetih oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo se je lani, glede na leto 2017, povečalo iz 44 na kar 458. Med prebežniki je bilo največ Alžircev, Pakistancev, Maročanov in Sircev. Metliški policisti so tujim varnostnim organom upešno vrnili 63 tujcev, število pa se je bistveno povečalo v drugi polovici lanskega leta. Mejnih incidentov lani niso obravnavali. Glavnina ilegalnih prestopov na območju Bele krajine, se je sicer v začetku lanskega leta prevesila na območje Policijske postaje Črnomelj.

Več gospodarskega kriminala

V lanskem letu so metliški policisti obravnavali 70 kaznivih dejanj več kot v letu prej. Število se je povečalo predvsem zaradi večjega števila primerov gospodarskega kriminala, ki so ga obravnavali v 88 primerih (v letu 2017 zgolj 16). Najpogosteje je šlo za kršitve temeljnih pravic delavcev ter ponarejanje in uničevanje poslovnih listin. Povečano število obravnavanih kaznivih dejanj gospodarskega kriminala, je sicer posledica kaznivih dejanj, katerih je osumljena ena pravna in njena odgovorna oseba. Število kaznivih dejanj splošne kriminalitete pa se ni bistveno spremenilo.

Svetniki so komandirju ob tem postavili kar nekaj vprašanj povezanih z vlomi in tatvinami, do katerih prihaja v zadnjem času. Lani so sicer metliški možje postave uspešno preiskali le slabih 7 odstotkov velikih tatvin – vlomov.

Prometna varnost boljša

V letu 2018 so metliški policisti obravnavali 66 prometnih nesreč, kar je 18 manj kot v letu 2017. V teh nesrečah je bilo manj tako lažje kot težje telesno poškodovanih oseb. Glavna vzroka prometnih nesreč sta še vedno alkohol in neprilagojena hitrost.

Problem pa še vedno ostajajo dolge kolone pred metliškim mejnim prehodom v času poletnih dopustov, ki praktično omrtvijo promet v mestu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj