Na vsebino

O posebnostih Bele krajine na Radiu SI

Ekipa Radia SI si je 5. maja vzela čas in se odpravila na radijski potep po Beli krajini z oddajo Na lepše.

Voditeljica Darja Potočan se je najprej ustavila v TIC-u Črnomelj, kjer ji je naša sodelavka Tamara predstavila posebnosti Bele krajine. Darjo je zanimalo kdaj je najboljše priti k nam, zato je izvedela o aktivnostih, doživetjih, kulturni in naravni dediščini, ki jih lahko obiskovalec doživi v naši destinaciji ne glede na letni čas. Pestra ponudba in veliko narave k nam vabijo raziskovalne družine, gurmanske pare in aktivne posamznike, ki bodo to sezono lahko raziskovbali naše kraje.

Pot je nadaljevala v Metliko, kjer se je pogovarjala z Igorjem Plutom iz Vinske kleti Metlika. Pogovarjala sta se o našem vinorodnem okolišu, belokranjskih vinih, vinskih prireditvah in festivalih, ter seveda o prihajajoči, več kot 40. letni tradicionalni Vinski vigredi, ki je, mimogrede, bila pravilen odgovor na nagradno vprašanje, ki se je postavljalo skozi celo petkovo popoldne. Pravilno je odgovorila ga. Anja Lovrič iz Pirana ter osvojila brezplačna menija na dogodku Okusi Bele krajine, ta petek, 12.5.2023, ob 19.00 uri, v Gostišču Kapušin. Ob tej priložnosti ji čestitamo!

V začetku maja so vrata odprli številni naši kampi in glampingi. Darja je obiskala Glamping resort Kolpa, ki letos sodi med najlepše glampinge v Evropi, kjer vam ponujajo okusen zajtrk loklnih proizvajalcev ter Do it yourself večerjo, ki lahko postane pravo večerno doživetje ob ognju. Izredno ponosna lastnica Mia Šteblaj je poudarila, da pri nas zaradi številnih aktivnosti ni potrebno čakati primerno temperaturo Kolpe, zato lahko pridete že pred glavno sezono.

Voditeljica Darja je dan zaključila v enem najmanjših parkov Slovenije, v Krajinskem parku Lahinja. Ne glede na majhnost, ponuja izredno raznolikost na stiku kraškega in nekraškega sveta z izjemno biotsko pestrostjo, prav tako pa je zanimiva kulturna dediščina, ki si svojo drugačnostjo preseneti tudi še kakšnega Belokranjca. Gregor Šmaljcelj, upravljalec parka, razloži, da je tukaj bila drugačna kulinarika in kultura oblačenja kot v obkolpskem delu Bele krajine. Izredna točka, kjer se lahko otroci in družine animirajo in edukativno raziskujejo park, prek ugank Otona Župančiča pa iščejo pot nazaj do izhodiščne točke v Velikem Nerjacu, kjer je tudi Info center.

Če si želite slišati izseke oddaje Na lepše, kliknite na spodnje datoteke. Za tuje poslušalce smo pripravili tudi besedilo v angleščini.

Zvočni zapis

  • - Bela krajina, angleško

  • - Na lepše, Tamara Lončarič, 1. del

  • - Na lepše, Tamara Lončarič, 2. del

  • - Na lepše, Igor Plut, Vinska klet Metlika, 1. del

  • - Na lepše, Igor Plut, Vinska klet Metlika, 2. del

  • - Na lepše, Mia Šteblaj, Glamping resort Kolpa, 1. del

  • - Na lepše, Mia Šteblaj, Glamping resort Kolpa, 2. del

  • - Na lepše, Gregor Šmaljcelj, KP Lahina, 1. del

  • - Na lepše, Gregor Šmaljcelj, KP Lahina, 2. del

Vir: https://www.belakrajina.si/sl/informacije/novice/o-posebnostih-bele-krajine-na-radiu-si/

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj