Na vsebino

Nov defibrilator v Metliki

Nov defibrilator je nameščen ob vhodu v trgovino KiK v Metliki.
Nov defibrilator je nameščen ob vhodu v trgovino KiK v Metliki.

Nenadni srčni zastoj je najpogostejši vzrok umiranja v razvitem svetu. Statistika pravi, da vsak dan štiri Slovenci doživijo srčni zastoj. To pomeni 1600 ljudi na leto. Še večjo skrb vzbuja podatek, da bo samo eden od tistih, ki se jim bo to zgodilo danes, jutri ali pojutrišnjem ostal živ in jo odnesel brez posledic. Preživi namreč komaj vsak deseti.

Pa bi znali ali hoteli pomagati ob srčnem zastoju? Podatki pravijo, da bi to storil le eden od treh. In to ob dejstvu, da vsaka zamujena minuta ob srčnem zastoju pomeni 10 odstotkov manj možnosti, da bo bolnik preživel. Pa čeprav bi s tem najverjetneje pomagali nekomu od bližnjih, saj se kar 70 odstotkov srčnih zastojev zgodi doma. Neznanje in strah sta glavni oviri, tudi zato črna statistika. Ampak vsak lahko pomaga. Včasih je dovolj že prepoznati, da je z osebo nekaj narobe, poklicati telefonsko številko 112 in počakati na nadaljnja navodila zdravstvenega dispečerja. Zato je toliko bolj pomembno vedeti, kje se avtomatski defibrilatorji (AED) nahajajo in se izobraziti o temeljnih postopkih oživljanja ter uporabi AED. Nov defibrilator je nameščen ob vhodu v trgovino KiK v Metliki. Namestitev aparata in ogrevane omarice je omogočilo metliško podjetje Prelet.

V januarju akcija Pomagaj prvi

V metliški občini imajo trenutno 24 javno dostopnih defibrilatorjev. Oprema pa doseže cilj takrat, ko obstajajo usposobljeni posamezniki ali ekipe, ki znajo napravo tudi uporabljati. Zato je pomembno izobraževanje in usposabljanje. Pravočasni temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja so najpomembnejši za eventualno preživetje v primeru srčnega zastoja. Rdeči križ Metlika bo tako januarja v okviru akcije Pomagaj prvi po celotni občini izvajal prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Razpored izvedb je v spodnji tabeli:

Dan/datum

Kraj

Ura

sreda, 4.1.

Gasilski dom Lokvica

18h

četrtek, 5.1.

Gasilski dom Gradac

18h

Ponedeljek, 9.1.

Gasilski dom Jugorje

18h

Torek, 10.1.

Gasilski dom Suhor

18h

Sreda, 11.1.

Gasilski dom Dragomlja vas

18h

Četrtek, 12.1.

Gasilski dom Grabrovec

18h

Ponedeljek, 16.1.

Gasilski dom Slamna vas

18h

Torek, 17.1.

Gasilski dom Rosalnice

18h

Sreda, 18.1.

Gasilski dom Božakovo

18h

Četrtek, 19.1.

Gasilski dom Radovica

18h

Ponedeljek, 23.1.

Gasilski dom Drašiči

18h

Torek, 24.1.

Gasilski dom Podzemelj

18h

Sreda, 25.1.

Gasilski dom Primostek

18h

Četrtek, 26.1.

Gasilski dom Dobravice

18h

Ponedeljek, 30.1.

Gasilski dom Krasinec

18h

Torek, 31.1.

Gasilski dom Metlika

18h

Vir: OZRK Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj