Na vsebino

Nenavadno tekmovanje – Ptičarijada

Še pred jutranjim svitom vas v soboto na terenu po vsej Beli krajini lahko preseneti skupina ptičarjev, ki teka od mesta do mesta, pri tem pa pazljivo z očmi in ušesi prečesava okolico. Vsaka od skupin se bo pomerila v številu zaznanih in/ali fotografiranih ptic v 10 urah; s startom začenši ob 4 uri zjutraj.
Ptičarijada je tekmovalno-družaben dogodek, zato bistvo ni v tekmovanju, ampak tudi v povezovanju in timskem delu. V skupini morajo biti vsaj trije udeleženci, dogodek pa se zaključi s skupnim druženjem, ki ga letos pripravljata skupaj Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije in Javni zavod Krajinski park Kolpa. Predstavitev rezultatov in družabni dogodek bosta potekala v Domu krajanov v Adlešičih.
To je izjemna priložnost druženja vseh, ki jih zanima terenska ptičarija. Sestava udeležencev je vedno zelo pestra in prav zanimivo je, da tudi doprinos manj izkušenih pri opazovanju vrst ni zanemarljiv. Najboljšim ekipam je v preteklih letih že uspelo videti več kot 100 različnih vrst ptic, vedno so bile nekatere od ptic prihranjene tudi za ostale ekipe, ki so dače mogoče večjo težo uživanju in druženju na terenu. Ekipe se lahko pomerijo tudi v fotografiranju različnih vrst ptic, fotografije zmagovalne ekipa pa si na koncu med druženjem lahko ogledajo vsi udeleženci.
Letošnja Ptičarijada je že deveta po vrsti in Bela krajina bo s svojo pestro kulturno krajino, Kolpo in okoliškimi gozdovi predstavljala zanimiv ornitološki izziv. Časovna stiska namreč narekuje izbor ustrezne tekmovalne taktike, saj je časa za pregled celotnega območja premalo.
Spoštovani!
Vabimo vas na zanimivo tekmovanje in prijetno druženje z ljubitelji in strokovnjaki ornitologije. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in Javni zavod Krajinski park Kolpa pripravljata dogodek PTIČARIJADA 2017.

Tekmovalni del bo potekal v soboto, 7. oktobra 2017, od 4 h do 14 h. Znotraj predpisanih ur in območja se skupine gibljejo prosto, a morajo prispeti na cilj (zborno mesto) do zaključka (14 ure)! Zborno mesto je Dom Krajanov Adlešiči.
V skupini morajo biti vsaj 3 člani. Skupine številčno niso omejene, ampak pozor - opazovano ptico morajo zaznati vsi člani
Ptičarijada poteka na območju Bele krajine (karta na spletni strani DOPPS!)
Tekmujete lahko v dveh kategorijah:
1. Opazovanje: šteje število vrst, ki jih skupina uspe zaznati s sluhom ali vidom. O opazovanju posamezne vrste se morajo strinjati vsi člani skupine. V primeru, da skupino sestavljajo tudi neizkušeni člani (npr. otroci ali začetniki), morajo vsi člani ekipe ptico zaznati in se na podlagi razlage poznavalca strinjati, da je šlo za določeno vrsto. Naslednje vrste ptic NE ŠTEJEJO:
- vrste, ki smo jih privabili z izzivanjem s posnetki ali na kateri koli drug način (lahko pa posnetek uporabite za preverjanje, ali ste vrsto pravilno določili, vendar mora biti posnetek tako tih, da z njim ne privabite ptic),
- vrste iz ujetništva ali vrste, ki so se ujele v mrežo obročkovalcev,
- domača perutnina,
- narisane in umetne ptice.
2. Fotografiranje: štejejo samo vrste, ki jih posameznik ali skupina uspe vsaj za silo dokumentirati s fotoaparatom. Kot dokumentirana vrsta se šteje vsaka, ki je fotografirana tako dobro, da avtorju ob njegovem dodatnem komentarju k fotografiji verjamemo, da je ptič res na sliki. Čim več fotografij si bomo na družabnem delu skušali tudi ogledati. Skupina ob prihodu na družabni del odda obrazec, iz katerega je razviden seznam opazovanih in/ali fotografiranih vrst s skupnim številom vrst. Če vam je ljubše, lahko pišete v terensko beležko in kasneje rezultate prepišete v obrazec ter ga oddate.

Seveda ptičarjada ni namenjena samo izkušenim ornitologom. Je priložnost tudi za novince, da dobijo priokus terenske ornitologije in mogoče je lahko prav ptičarijada odskočno mesto za raziskovanje ptičjega sveta. Vabljeni torej vsi, ki nimate izkušenj s takimi opazovanji, a vas področje dela zanima. To bo enkratna priložnost srečati najboljše strokovnjake s tega področja v Sloveniji. Po 14 uri sledi prestavitev rezultatov in družabno srečanje … malica, pečen kostanj …

Prosimo za predhodno prijavo na naslov: [email protected] ali pa telefon 01 426 58 75. Vsem bomo poslali natančna navodila glede celotnega dogodka.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj