Na vsebino

Nemci zasedejo Metliko, 13. april 1941

Na današnji dan, 13. aprila 1941, je nemška vojska okupirala Metliko. Utaborili se na Pungartu, štabi in oficirji pa so zasedli grad, komendo, župnišče in še nekaj hiš. Nasilja niso povzročali, le v trgovinah so pokupili vse, kar je bilo na prodaj. Plačevali so z ničvrednimi boni, ki so jih sproti tiskali kar na kamijonu. Teh bonov pozneje ni bilo nikjer in nikoli mogoče zamenjati za denar ali pa karkoli zanje kupiti. Zaplenili so osebni avtomobil trgovki Vidi Šturmovi in zdravniku Gustavu Omahnu. Metliko so zapustili 16. aprila, 21. aprila pa so prišli Italijani. Nemška vojska je v Metliko vdrla še julija 1944. Tokrat so skupaj z ustaši požgali 33 stanovanjskih hiš ter 141 gospodarskih poslopij (skednjev, podov, hlevov, svinjakov, šup, kozolcev, kleti in zidanic). S poslopji vred je 40 družinam pogorelo prav vse. 16. julija so v Metliki ubili pet ljudi. Med njimi tudi begunko Mileno Hozjan, nosečo mater dveh majhnih deklic. Tri so pobili na Trampuševi pristavi in jih vrgli v ogenj.
Pokradli so vse vredno, kar so našli po hišah. Z vozovi so odpeljali šivalne stroje, orodje, posodo, perilo obleko, ure, nakit … Prebivalstvo so oropali za 312.626 lir, 14 mark in 3000 kun.

Vir: odlomki iz Kronike mesta Metlika 2 in publikacije Metlika v plamenih.
Več v knjigi Vinceremo, videt čemo, Okupacijske meje v Beli krajini 1941-1945.

Po koncu epidemije korona virusa bo knjiga na voljo tudi v tiskani obliki.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj