Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (3)

Tokratna naslovna fotografija prihaja s profila Stara Metlika.

Ob objavi te fotografije je Herma Schauer Kostelec zapisala: "Železniška postaja Metlika, 30.3.1968. Piše zadaj na sliki samo "Gnojilo je prišlo"."

Na FB profilu Črnomelj fčasih so bile v četrtek objavljene fotografije pod skupnim naslovom "Begunci v Črnomlju".

2. fotografija: Begunci na tovornjaku - otroci iz Drežnice na Hrvaškem, ki so pred ustaši zbežali v Črnomelj, te so potem porazdelili po slovenskih domovih, 1944/1945.

3. fotografija: Partizani otroke vkrcavajo na tovornjak.

4. fotografija: Deček begunček iz Drežnice, oblečen v ponošena oblačila, pokrpane hlače z naramnicami, v pletenem brezrokavniku in pletenem obuvalu, Črnomelj, marec 1945.

5. fotografija: Otroci iz Drežnice na kamionih, ki so pribežali pred ustaši - kamion je povsem poln, okrog ljudje, zadaj hiše z raznimi napisi: na stenah "Živela slov. narodna .... in: Živel narodni heroj polkovnik....", Črnomelj, marca 1945.

6., 7. in 8.: Po dobrem kosilu so otroci - begunci iz Drežnice nadaljevali pot na kamionih proti Kordunu, marec 1945.

Zanimivo je, da nekaterih fotografij niso videli niti v Drežnici, kjer imajo bogat arhiv in projekt, ki neguje dediščino kraja.

Foto: Edi Šelhaus, vir: Museums of the World.

Semič v starih cajtih ravno tako pridno polni svojo stran. Občani zelo radi sodelujejo in pošiljajo stare fotografije. Za današnjo nedeljo smo izbrali naslednji prispevek:

Hiša, krita s slamo, v Kotu pri Semiču. Leto 1912 (Vir: Slovenski etnografski muzej).

Jana Malnarič: "To je stara hiša Stariščove Zalke, oz. njenih prednikov. Stala je pri spodnji vaški pipi, nasproti Julečih. Ko sem bila otrok je še stala( 60 let?)."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj