Na vsebino

»Naužijte se v Beli krajini vsega, za kar ste že pozabili, da obstaja«

Po dveh letih premora se ta konec tedna znova vrača tradicionalna Vinska vigred, praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov, ki se je močno usidral med slovenske turistične dogodke, saj ga vsako leto obišče več kot dvajset tisoč gostov. Letošnja bo še prav posebna, saj mineva 40 let od prve Vinske vigredi, kar je vsekakor pomemben jubilej.

Po dveh letih pandemičnih razmer, ko je tudi vigred onemela, se prireditev zdaj vrača v stare tirnice, a kljub temu nekoliko spremenjena. »V letu 2020 in 2021 smo bili deležni marsičesa, od korone do slabih letin v vinogradih. Vse to je botrovalo tudi želji po spremembi pri organizaciji same Vinske vigredi, zato smo na pobudo društva vinogradnikov spremenili koncept ponudbe belokranjskih vin in skupaj organizirali festivalsko predstavitev vinarjev. Veseli nas, da je bila ideja pozitivno sprejeta in bo sedaj na Vigredi poleg že tradicionalnih ponudnikov tudi večje število manjših vinarjev,« pravi predsednik Prireditvenega odbora letošnje Vinske vigredi in metliški župan Darko Zevnik.

Prireditev so letos strnili v dva dneva, nedelja pa bo namenjena pregledu in strokovnem posvetu, kako z Vigredjo naprej. Organizatorji so ohranili osrednji prireditveni prostor na Trgu svobode s klasičnim vigrednim programom, vsi najboljši domači vinarji se bodo predstavili v pokritem prostoru na Mestnem trgu, na Partizanskem trgu pa bodo dobili možnost predstavitve ponudniki domačih dobrot iz celotne Bele krajine.

Od 20. do 21. maja bo tako znova zadišalo po belokranjskih dobrotah, jagenjčku in odojku z ražnja ter belokranjski pogači. Obiskovalci bodo lahko poskusili najboljša belokranjska vina, spremljali pester in raznolik kulturni program in še veliko več. Pripravili bodo tudi kronanje kraljice metliške črnine in nagradili najboljša vina.

Dobrodošli torej na Vinski vigredi v Metliki z besedami Tonija Gašperiča: »Naužijte se v Beli krajini vsega, za kar ste že pozabili, da obstaja.«

Podroben program letošnje Vinske vigredi najdete v priponki.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj