Na vsebino

Naravoslovni dan po učni poti Grički kal - Grdanji skedenj

V ponedeljek, 25. septembra, smo imeli učenci 7. in 8. razreda OŠ Komandanta Staneta Dragatuš naravoslovni dan. Prvo šolsko uro smo imeli pouk. Nato smo se z avtobusom odpeljali do igrišča na Griču. Od tam smo se sprehodili do prve točke, kjer nam je gozdar na kratko razložil o gozdovih. Potem smo se z vodičem sprehodili do zeliščnega vrta in Gričkega kala. Gospod Tone Starc nam je na zanimiv način predstavil pomen kala v preteklosti. Danes je kal nepogrešljiv del naše naravne in kulturne dediščine.

Po enourni hoji smo prispeli do druge točke – Grdanji skedenj. Po strmih in spolzkih stopnicah smo se spustili s v jamo, ki nam jo je razsvetlil vaščan iz Griča. Vodič nam je povedal, da je jama v času turških vpadov služila kot zavetje domačinom. V jami vsako leto organizirajo božični koncert.

Nato smo se odpravili do tretje točke – rudnika, kjer so nekoč kopali kalcit. Kalcit so najprej zmleli, nato so ga pomešali z glino. Zmes so uporabili za izdelavo značilnih gričkih loncev. Lonce in še druge glinene posode so izdelovale ženske. Vsaka lončarica je imela na dnu posode svoj znak. Posode so nato tržili na sejmih. Vodič nam je povedal, da je rudnik že zapuščen.

Odpravili smo se do igrišča, kjer je čakal avtobus. Izlet je bil zanimiv in poučen.

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj