Na vsebino

Napadi bukovega rilčkarja skakača

Foto: npisec/foto-narava.com
Foto: npisec/foto-narava.com

V Jugovzhodni Sloveniji se zadnjih nekaj tednov stopnjujejo napadi bukovega rilčkarja skakača Rhynchaenus fagi (Linnaeus, 1758). Gre za 2 do 3 milimetre velikega hroščka iz skupine rilčkarjev. Gostiteljska rastlina te vrste hroščkov je sicer bukev, a se odrasli osebki občasno dopolnilno hranijo tudi na sadnih drevesnih vrstah. Najpogosteje jih letos zasledimo na jablani in češnji, v preteklosti tudi na breskvi in kostanju. Z zavrtavanjem v plodove povzročijo ranice in iznakaženja plodov, če pa se jih hrani več skupaj, nastanejo večje razjede.

V sadnih nasadih jablane z integriranim načinom pridelave nanje stransko delujejo insekticidi, ki so predvideni proti jabolčnemu zavijaču, v nasadih češnje pa sredstva proti češnjevi muhi. V ekološki pridelavi imajo nanje hiter učinek pripravki proti listnim ušem in marmorirani smrdljivki, ki so na osnovi piretrina (Asset Five), oz. proti plodovi vinski mušici na osnovi spinosada (Laser Plus).

V primeru izvedbe varstva opozarjamo na varstvo čebel in upoštevanje varnostnih dob!

Vir: Služba za varstvo rastlin na KGZS - Zavod Novo mesto

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj