Na vsebino

Najboljša pesem je Jurjeva zgodba avtorice Ane Marije Blažič

Minulo soboto je v Žalcu pod okriljem tamkajšnje območne izpostave Javnega slada za kulturne dejavnosti, potekala državna folklorna prireditev Folklorna prepletanja. Ustvarjalci so predstavili programe, ki jih je na podlagi ogleda videoposnetkov 35 prijavljenih skupin izbrala tričlanska strokovna komisija.

Na prireditvi so razglasili tudi najboljšo pesem, izbrano na natečaju Plešem pesem. Med 44 prispelimi deli je selektor mag. Matej Krajnc izbral Jurjevo zgodbo avtorice Ane Marije Blažič iz Novega mesta. Podelili so tudi Maroltove listine in plaketo za leti 2019 in 2020.

Ana Marija Blažič se je rodila 5. aprila 1989 v Novem mestu. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v domačem Črnomlju. Zase pravi, da je po naravi razigrana in zvezdava, vedno pripravljena ponuditi oporo in pomoč svojim sošolcem, zato ni čudno, da je svojo izobrazbeno pot nadaljevala do sanjskega poklica, poklica profesorice zgodovine in geografije. Od nekdaj rada piše. Že od osnovne šole naprej. Spominja se, da si ni zadala pravil, le z nekaj besedami je bilo potrebno pričeti. Svoja spoznanja in izkušnje, deli še dandanes v pozitivnem pisanju z raziskovanjem in preučevanjem zgodb.

Leta 2013 je spisala obširnejše delo 50 Jurjevanj, ki kaže časovni pregled od predstavitev belokranjskih folklornih skupin do mednarodnega folklornega festivala, ki je tudi najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Opisovala je pestro belokranjsko oblačilno dediščino, z ritmom nabitimi plesi, s pomirjujočim zvenom tamburic, pa vse tja do lepega petja. Nadaljevala je z raziskovanjem in proučevanjem različnih tematik, s pisanjem znanstvene literature in prispevkov, ki jih danes štejemo več kot petdeset – tako za otroke kot odrasle. Je tudi zunanja sodelavka Zavoda RS za šolstvo, že peto leto mentorica študijskih krožkov v Novem mestu, sodeluje na različnih dogodkih v lokalnem okolju ter širše.

Žene jo predvsem ljubezen do pisane besede in veselje do ustvarjanja domišljijskih svetov, s tem namenom je letos zagledala luč sveta njena prva otroška pravljica, ki zagotovo tudi ne bo zadnja. Pisanje želi približati širšemu krogu ljudi, zato pravi: »Pišite o sreči, o univerzalnem receptu za ljubezen, tudi o žalosti in tegobah, o tem, kar govori vaša duša. Izbirajte tematike, tiste ta srečne in nesrečne, uspešne in pogumne, snujte rime in pišite zgodbe, ki sestavljajo vaš kreativni svet.«

Jurjevo zgodbo najdete v priponki spodaj.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj