Na vsebino

Najbolje ocenjen belokranjski med iz Starega trga ob Kolpi

Najbolje ocenjen med iz Bele krajine je letos pridelal Igor Kobe iz Starega trga ob Kolpi. Foto: Stanislav Plut
Najbolje ocenjen med iz Bele krajine je letos pridelal Igor Kobe iz Starega trga ob Kolpi. Foto: Stanislav Plut

Čebelarsko društvo Semič je zadnjo oktobrsko nedeljo v Kulturnem centru Semič pripravilo podelitev priznanj 21. mednarodnega ocenjevanja medu. Komisija senzoričnih preskuševalcev je letos v oceno prejela 71 vzorcev medu, ki jih je poslalo 49 čebelarjev iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Število prejetih vzorcev je bilo glede na katastrofalno letino medu pričakovano bistveno manjše kot pretekla leta. Kot je povedal predsednik semiškega čebelarskega društva Bojan Pavlin, so razmišljali, ali je glede na skromno število vzorcev sploh smiselno organizirati ocenjevanje, a so se, bolj zaradi kontinuitete kot česa drugega, vseeno odločili, da ocenjevanje izpeljejo.

Čebele so morali hraniti, sicer bi pomrle od lakote

»Letošnje leto prav gotovo ni tako, kot si ga čebelarji želimo, kaj šele, da se ponovi. Kot že večkrat v zadnjih desetih letih nas je prizadela zmrzal, kasneje pa je deževalo ves maj in tudi junija ni bilo drugače. Ne samo, da ni bilo prave paše, čebele smo morali hraniti, sicer bi pomrle od lakote. Posledično smo ostali brez cvetlične in akacijeve paše, ki predstavljata približno tretjino pridelka, ki ga seveda ni bilo, pa tudi morda javor ali kaj drugega, so bile le naše želje. Le za časa cvetenja lipe so se razmere za silo stabilizirale, kostanj pa tudi ni imel kaj dosti sreče z dežjem,« je letošnjo čebelarsko sezono opisal Pavlin.

Številčno najbolj zastopani so bili letos vzorci kostanjevega medu (21), nato lipovega (20), gozdnega (14) in cvetličnega medu (7). V komisiji za ocenjevanje so ocenili še po tri vzorce akacijevega in hojevega medu, dva vzorca smrekovega in en vzorec ajdovega medu.

Rezultati ocenjevanja odraz letošnje sezone

Po kvaliteti oziroma sortnosti so izstopali lipovi medovi ter akacije. »Rezultati ocenjevanja odražajo letošnjo čebelarsko sezono. V oceno nismo prejeli nobenega vzorca akacijevega medu iz Slovenije. V ostalih ocenjevanih kategorijah, v katerih je bilo število vzorcev večje pa smo zaznali povprečno sortnost, z izjemo vzorcev lipovega medu,« je povedala predsednica ocenjevalne komisije dr. Nataša Lilek.

Ocenjevalci so tako podelili 29 zlatih, 26 srebrnih in 13 bronastih priznanj, tri vzorci pa so prejeli zahvalo za sodelovanje.

Šampiona 21. ocenjevanja si je z akacijevim medom prislužil Darko Milinković iz hrvaške Konjščine. Najbolje ocenjen med iz Slovenije je pridelalo Čebelarstvo Lisjak iz Vipavske doline, priznanje za najbolje ocenjen med iz Bele krajine pa si je z gozdnim medom tokrat prislužil Igor Kobe iz Starega trga ob Kolpi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj