Na vsebino

Na območju Balkovcev prijeli Afganistance

S Policijske uprave v Novem mestu danes med drugim poročajo, da so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Balkovcev izsledili in prijeli tri državljane Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Manj ilegalnih prehodov meje

Policija je sicer v prvih enajstih mesecih obravnavala 9158 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za dobrih 35 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 14.115. Največ je bilo državljanov Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki predstavljajo več kot polovico vseh, precej manj pa je bilo državljanov Maroka in Alžirije.

Na policiji so zaznali trend porasta števila ilegalnih prehodov. Ocenjujejo, da je tako predvsem zaradi razmer v Afganistanu in na glavnih poteh nedovoljenih migracij. Največ so namreč obravnavali prav državljanov Afganistana, se pa zadnje čase precej zmanjšuje število državljanov Pakistana. Vse več je po drugi strani ilegalnih migrantov iz držav zahodne Afrike.

Še naprej je med policijskimi upravami najbolj obremenjena koprska, medtem ko so na območju novomeške policijske uprave v prvih enajstih mesecih letošnjega leta zabeležili dobro tretjino manj nezakonitih prehodov meje v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta.

Število ilegalnih migrantov, ki so izrazili namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, se je v zadnjem mesecu spet povečalo, zlasti med afganistanskimi državljani, medtem ko to ne velja za državljane Pakistana. Sicer pa tisti, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih zmogljivostih največkrat nadaljujejo pot v dejanske ciljne države.

Število obravnavanih nezakonitih prehodov meje v prvih enajstih mesecih 2020 in 2021 po policijskih upravah:

PU                     število prehodov
                       2021        2020
---------------------------------------
Koper                  4490        4705
Novo mesto             2368        3803
Maribor                1302         920
Ljubljana               481        3660
Murska Sobota           269         436
Celje                   163         278
Nova Gorica              71         295
Kranj                    13          17
Vir: PU Novo mesto, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj