Na vsebino

Na mobilizacijo zdravstvenih kadrov pripravljeni tudi v Beli krajini

Bolnišnice so z današnjim dnem vzpostavile vse predvidene kapacitete za intenzivne covidne bolnike, in sicer 288. S tem po besedah ministra za zdravja Janeza Poklukarja prehajajo na maksimum obravnav, da je standard oskrbe še minimalno zadovoljiv. Če bo intenzivnih bolnikov več, bodo v zdravstvu uvedli skrajne izredne razmere. Bolnike, tako covidne kot ostale, bodo v tem primeru sicer obravnavali, vendar pa bo standard močno zmanjšan.

Medtem je bilo iz necovidnih bolnišnic premeščenih vsaj 18 zdravnikov in več kot 50 zaposlenih iz zdravstvenih domov. Pomaga tudi 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet.

Vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, je Poklukar pozval, da se javijo covidnim bolnišnicam. Na pomoč so priskočili študenti zdravstvene nege in medicine, prostovoljci Rdečega križa, v oba univerzitetna klinična centra ter v celjsko in novomeško bolnišnico pa so že prišle manjše zdravstvene ekipe Slovenske vojske. Slovenska vojska je namreč vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini je do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar in dva bojna reševalca. 20 pripadnikov Slovenske vojske bo tako pomagalo pri negi covidnih bolnikov, večina medicinskega kadra je iz vojaške zdravstvene enote, bojni reševalci pa so pripadniki 1. oz. 72. brigade Slovenske vojske.

Na poziv zdravstvenega ministra Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam so se odzvali tudi v obeh belokranjskih zdravstvenih domovih. V Zdravstvenem domu Metlika že poteka dogovarjanje o pomoči Splošni bolnišnici Novo mesto. »Zaenkrat načrtujemo prerazporeditev dveh delavcev, ki sta tudi sama izrazila željo po prerazporeditvi in pomoči,« je sporočila direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič.

V primeru potreb bodo potreben kader bolnišnicam zagotovili tudi v Zdravstvenem domu Črnomelj, je povedal direktor zavoda Andrej Matkovič. Kot srednje velik zdravstveni dom bodo po priporočilu ministrstva odstopili eno diplomirano medicinsko sestro. »To smo zagotovili tudi že v preteklosti, ko so bile potrebe. Naši sodelavci so v prvem valu, ko je bil ZD Metlika zaprt, prevzeli vse storitve za občane vseh treh belokranjskih občin,« je še dodal Matkovič.

Iz Območnega združenja Rdečega križa Metlika so sporočili, da se bo ekipa sedmih bolničarjev Rdečega križa Metlika v ponedeljek vključila v delo na UKC Ljubljana. Na terenu je tudi večje število prostovoljcev za pomoč občanom v karanteni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj