Na vsebino

Na mejah s Hrvaško brez ustavljanja, a ne brezglavo

Na mejnem prehodu Metlika je hitrost omejena na 40 km/h.
Na mejnem prehodu Metlika je hitrost omejena na 40 km/h.

Z novim letom se na hrvaško-slovenski meji ni treba več ustavljati, saj je Hrvaška vstopila v schengen. To pa ne pomeni, da na nekdanjih mejnih prehodih lahko mejo prevozimo z veliko hitrostjo, ampak moramo vseeno upoštevati dovoljeno omejitev.

Hitrost na nekdanjih mejnih prehodih za mednarodni cestni promet in mejnih prehodih za obmejni promet je omejena na 40 km/h. Prometna ureditev je izvedena skladno z elaborati upravljalca cest. V Metliki in Vinici so postavljene tudi usmerjevalne table. Posamezni, sicer redki vozniki, se še zaustavijo pri kabinah, vendar takoj za tem nadaljujejo pot, nam je povedala Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto, ki dodaja, da promet na vseh lokacijah na območju nekdanjih mejnih prehodov zaenkrat poteka brez zapletov.

»Voznikom svetujemo, da dosledno upoštevajo prometno signalizacijo in omejitve hitrosti. Policisti bodo tudi na območju nekdanjih mejnih prehodov izvajali nadzor nad upoštevanjem cestno prometnih pravil ter opravljali meritve hitrosti,« še opozarja Drenikova.

Prekoračene hitrosti so predpisane v 7. odstavku 46. člena Zakona o pravilih cestnega prometa:

(7) Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost na cesti zunaj naselja, razen na avtocesti ali hitri cesti, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje:

1. z globo 40 evrov, če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;

2. z globo 60 evrov, če prekorači hitrost za več kot 10 do vključno 20 km/h;

3. z globo 120 evrov, če prekorači hitrost za več kot 20 do vključno 30 km/h;

4. z globo 200 evrov, če prekorači hitrost za več kot 30 do vključno 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;

5. z globo 400 evrov, če prekorači hitrost za več kot 40 do vključno 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;

6. z globo 1.200 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj