Na vsebino

Na današnji dan leta 1966 je umrl Janez Jalen

Na današnji dan 12. aprila leta 1966 je umrl slovenski pisatelj, dramatik in duhovnik Janez Jalen. Bil je eden izmed desetih otrok v družini. V šolskem letu 1902-03 se je vpisal na gimnazijo v Kranju. Med sošolci se je uveljavil kot dober pripovedovalec zgodb. Prvo leto je končal z odličnim uspehom. Maturiral je leta 1911. Bogoslovje je študiral v Ljubljani. Šolanje je končal leta 1915. Nato je bil duhovnik v različnih krajih na Slovenskem, najprej v Srednji vasi v Bohinju, po vojni je služboval v več krajih po Sloveniji (Črnomelj, Stara Loka, Trnovo, Notranje Gorice, Ljubljana), Leta 1933 se je upokojil. Po koncu druge vojne pa spet začel z duhovniško službo, najprej je bil duhovnik v Grahovem, nazadnje pa je leta 1959 prevzel župnijo Ljubno na Gorenjskem, kjer je tudi umrl. Pokopan je na domačem pokopališču na Rodinah.

Pisal je črtice, novele, povesti in drame. Stilno in idejno je bil Finžgarjev naslednik. Njegov prvi ohranjen zapis je seminarska naloga iz leta 1913 z naslovom Mitični Kristus.

Njegovo najbolj znano in pomembno delo so Bobri, ki so izšli v treh delih (Sam, Rod in Vrh). Na podlagi arheoloških najdb in bogate domišljije je Jalen opisal življenje mostiščarjev na Ljubljanskem barju. Roman je doživel vrsto izdaj in ponatisov to mu je prineslo kultni status med mladinsko literaturo. Leta 1932 je napisal scenarij za prvi slovenski igrani film Triglavske strmine.

V povestih Ovčar Marko, Cvetkova Cilka, Trop brez zvoncev, je pretežno obravnaval kmečko življenje, kot tudi v trilogiji ljudskih iger Dom, Srenja in Bratje. Z nekaterimi novelami iz zbirke Previsi iz leta 1940 je posegel tudi na socialno področje.

Vir: Razstava Slovenska zgodovina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj