Na vsebino

Na današnji dan je bil v Damlju rojen Janez Mihael Žagar

Na današnji dan leta 1732 je bil v Damlju rojen zdravnik in naravoslovec Janez Mihael Žagar, tudi Sagar.

V mladosti je bil pastir in se šele pri šestnajstih letih naučil brati ter pisati. Potem se je šolal pri pavlincih v Križevcih in v jezuitskem kolegiju v Zagrebu ter nadaljeval v Gradcu in na Dunaju, kjer je leta 1762 z odličnim uspehom končal študij medicine. Istega leta je bil promoviran za doktorja medicine in uspešno obranil disertacijo o zdravilni rastlini salikariji (navadna krvenka). V letih 1763–83 je bil okrožni zdravnik v Jihlavi na Moravskem, zatem je živel kot zasebni znanstvenik v Pragi.

Poleg humane medicine ga je najbolj zanimala biologija, še zlasti botanika v povezavi z zdravstvom, pa tudi veterina. Uveljavil se je že z botanično medicinsko disertacijo o navadni krvenki (Lythrum salicaria), ki jo je uvrstil po tedaj uveljavljajočem se botaničnem sistemu C. Linnéja; s tem se je tudi sam pridružil Linnéjevi sistematiki iz leta 1753 ter jo pozneje uvedel v svoj sistem klasifikacije bolezni. Objavil je 13 samostojnih knjig. Njegovo najpomembnejše delo je kompendij Systema morborum sympaticum, simptomatski nozološki sistem za klasifikacijo in nomenklaturo bolezni. Z delom, ki je na Dunaju izšlo trikrat, se je Žagar uvrstil med vodilne nozologe 18. stoletja. Pomembne so tudi njegove poljudnoznanstvene razprave s področja veterine, med drugim o razširjenosti kužnih in parazitskih bolezni. Posamezne razprave so vezane na njegov domači kraj in je v njih veliko etnološkega gradiva. Leta 1775 je postal član nemške akademije raziskovalcev narave (Academia naturae curiosorum).

Leta 1776 mu je Marija Terezija podelila dedno plemstvo z vzdevkom "Nobilis de Sagar". Umrl je 18. julija 1813 v Pragi.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj