Na vsebino

Muzej na prostem - Pleterje

V četrtek, 8. 6. 2023, smo se učenci 3. razredov matične šole ter učenci 3. in 4. razreda podružnične šole Štrekljevec odpravili v Pleterje, kjer smo si ogledali muzej na prostem in tako izvedli načrtovani naravoslovni dan.

Ob prihodu smo najprej pomalicali, nato pa sodelovali v različnih delavnicah. Izdelovali smo glinene petelinčke. Ogledali smo si staro kmečko hišo in črno kuhinjo v njej, izdelali ptičke iz kvašenega testa in jih spekli v krušni peči. Izvedeli smo veliko zanimivosti iz življenja ljudi nekoč. Ogledali smo si živali, ki tam domujejo. Videli smo ponije, kokoši in avtohtone šentjernejske peteline, božali zajčka in majhne muce. Preizkusili smo se v »škupanju«, starem kmečkem običaju pripravljanja slame za pokrivanje streh. Med seboj smo se pomerili v igri metanja podkve. Ob koncu smo lahko v trgovinici z ročno izdelanimi glinenimi izdelki kupili spominke.

Čas, ki smo ga preživeli v prijetnem okolju narave, je prehitro minil. Polni vtisov in spoznanj smo se odpravili proti domu.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj