Na vsebino

Metliška (z)godba, 1. del

Metliško društveno in družabno življenje je bilo razgibano že v sredini 19. stoletja, ko so se začela ustanavljati prva društva. Med prvimi je bila ustanovljena tudi Mestna godba Metlika, ena od najstarejših godb na Slovenskem.

Metliški rojak Ivan Navratil jo omenja v svojem Zapisu leta 1849, ko opisuje pustni sprevod: »1829 se je bilo v Metliko strašno veliko ljudi v šeme in maškore napravilo, ko se z godci pred sabo proštiji bližajo, jim pride iskreni duhoven Friderik Baraga naproti«. Na kakšna glasbila so ti godci igrali, žal iz zapisa ne izvemo. Morda so imeli le gosli, klarinet in bas.

Navratil nato še v dveh zapisih omenja godbo: leta 1847 »godce«, ki so igrali ob prihodu novih zvonov v farno cerkev sv. Miklavža, in leta 1848 »turško muziko«, ki je igrala ob obljubi cesarja Ferdinanda, da da ustavo. Iz drugih podobnih zapisov lahko sklepamo, da so igrali na trobento, oboo, boben in činele, morda tudi flavto.

O dejstvu, da je delovala godba že vsaj leta 1834, priča ta zapis: »Pokorno podpisani, rojen v letu 1819, dne 25. novembra, je bil že s svojim 15-im letom godec in je od one dobe kot izučen godec nepretrgoma igral pri mestni godbi polnih 50 let, kar bosta potrdila meščana France Bezek in Janez Mavrič«.

(Vir: Metlika: Sedem refleksij – Seven reflctions, izdal Belokranjski muzej Metlika)

Zametki metliške godbe po zapisih segajo že v leto 1829, torej kar 191 let nazaj! A miniti je moralo še nekaj let, da so Metličani tudi uradno ustanovili mestno godbo in da lahko letos skupaj praznujemo 170 let Mestne godbe Metlika.

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj