Na vsebino

Meja na Kolpi pri Metliki med drugo svetovno vojno in danes

4. maja 1941 je italijanska vojska vkorakala v Metliko. V Kroniki mesta Metlike je med drugim zapisano, da so jo prebivalci morali pričakati v špalirju pred vhodom v Metliko (pri cerkvici sv. Martina). Mesto je zasedel 2. bataljon 23. polka Como, divizije Isonzo, ki je štel okrog 720 mož in mu je poveljeval major Nicolo Brunni. Tega dne je bila Metlika uradno okupirana, oziroma priključena k Italiji.

8. maja 1941 je major Brunni v sokolskem domu priredil sprejem za ugledne Metličane. Takrat so se mu predstavili predsedniki raznih društev in korporacij (združenj). Ob predstavljanju majorju Brunniju je povzročil splošno veselost in zadržan smeh g. Pibernik z besedami: »Sem čevljarski mojster Franc Pibernik, sicer pa predsednik mojstrskega pogrebnega društva in italijanski oblasti vedno na razpolago!«

Z italijansko okupacijo je reka Kolpa, ki je od Metlike oddaljena okoli dva kilometra, postala meja med Italijo in Neodvisno državo Hrvaško (NDH). Ob mostu čez Kolpo, kjer so si Metličani leta 1934 uredili kopališče, so Italijani uredili še svojo obmejno postojanko. S črno belih fotografij je razvidno, da so rampo postavili tik pred mostom, eno od dveh obcestnih hiš pa so spremenili v bunker.

Po pričevanju Metličanke Martine (Tinčike) Jug so se Metličani leta 1941 še hodili kopat. Ko pa so Italijani spomladi 1942 postavili bloke in Metliko obdali z bunkerji in bodečo žico, je odhod na kopališče postal problem.
Več o okupacijskih mejah TUKAJ.

Po kapitulaciji Italije septembra 1943 so partizani cestni most čez Kolpo porušili. Ob razpadu druge Jugoslavije je Kolpa ponovno postala mejna reka, tokrat med Slovenijo in Hrvaško.
Septembra 2015 je mladi umetnik Miha Artnak v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Plac iz Metlike na metliškem kopališču, tik ob mejnem prehodu, izdelal inštalacijo na temo begunsko-migrantske krize. Postavil je tablo z napisom »Dobrodošli« v osmih jezikih. Inspiracija za delo je vzklila iz oglasnega spota »Gostje prihajajo!« iz leta 1986, ki je bil del velike oglaševalske akcije »Slovenija, moja dežela«, kjer možakar v Logarski dolini postavlja tablo z napisom »Dobrodošli« v sedmih jezikih. Artnakovi umetniški inštalaciji je bil dodan še osmi prevod, in sicer v arabskem jeziku. S projektom je želel zbuditi empatijo do beguncev.

Lokalno

SI21

Mladina
Konec novembra 2015 je vojska mejni prehod in okolico (vključno s kopališčem) najprej obdala z žiletkasto žico, nato s panelnimi ograjami.

11. decembra 2015 je bila na ožičenem kopališču zelo odmevna novinarska konferenca, na kateri je skupina posameznikov predstavila pobudo za ustavno presojo postavljanja žice na bregu reke Kolpe in kaj žica pomeni za življenje in gospodarstvo v Beli krajini.

Radio Odeon

Prva in deseta črno bela fotografija prikazujeta metliško kopališče leta 1934 (iz zbirke avtorja tega zapisa).

Šesta črno bela fotografija prikazuje hrvaškega domobrana pred mejno zapornico na hrvaški strani mostu – pogled proti slovenski strani. Hrani jo Jani Bračika iz Metlike.

Sedma črno bela fotografije prikazuje porušen most čez Kolpo septembra 1943 (iz Kronike mesta Metlike, avtorja Zvonka Rusa).

Ostale črno bele fotografije so iz albuma neznanega Italijana, ki je na hrbtni strani vestno zapisoval datume in lokacije fotografij, vse so bile posnete leta 1942. Prva prikazuje pogreb padlih Italijanskih vojakov v centru Metlike, ostale pa Italijane ob mejnem prehodu pri mostu ob Kolpi. Del teh fotografij je iz zbirke Janija Bračike, del pa iz zbirke avtorja zapisa.

Barvno fotografijo, ki prikazuje tablo z napisom »Dobrodošli« v osmih jezikih, je posnel Rudi Vlašič 26. 9. 2015.

Avtor tega zapisa pa je posnel vse ostale barvne fotografije, posnete so bile v septembru in decembru 2015 ter v januarju 2018.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj