Na vsebino

Mednarodni dan prostovoljstva

Prostovoljsko delo ima velik pomen za razvoj in za prihodnost. Prispeva k razvoju obstoječih sistemov, k razvijanju in krepitvi vrednot solidarnosti, k socialnemu in drugemu napredku družbe, zato ga je potrebno negovati in ustrezno vrednotiti.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku.

V Sloveniji se lahko pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi.

Za zagotavljanje potrebnih količin krvi potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan in najpomembnejše je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi.

Da to lahko zagotovimo, v Sloveniji v povprečju letno beležimo 1.180 krvodajalskih akcij, 380 terenskih krvodajalskih akcij, 87.000 odvzemov krvi, imamo 110.000 prijavljenih krvodajalcev.

Območno združenje Rdečega križa Metlika, ki pokriva občino Metlika, ima evidentiranih 1.740 krvodajalcev, od tega 800 aktivnih, kar pomeni 8 odstotkov občanov.

Letno se odzove do 700 krvodajalcev. Se pravi, da v Metliki zagotavljamo zadostne količine krvi za 2 dni, kar, glede na velikost metliške občine ni zanemarljivo.

V sklopu krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje, katere pobudniki in podporniki so Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol, je bil ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra izbran tudi naš krvodajalec in prostovoljec Martin Simonič iz Drašičev . Martin je 50 krat daroval kri, kot prostovoljec deluje pri nalogah KS, GD in Sosedske zidanice Drašiči in poje pri oktetu Vitis iz Metlike.

Zato bi se radi v imenu Območnega združenja Rdečega križa Metlika danes zahvalili vsem krvodajalkam, krvodajalcem in prostovoljcem, ki podarjate največ, kar lahko:

„del sebe za dobro drugega“ In s tem svojim humanim dejanjem rešujete življenja.

Hvala, ker zaradi vas življenje teče dalje!

Priponke

Vir: Rdeči križ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj